9 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Архитекти и дизайнери дискутират съвременното градско осветление и обзавеждане

На 28 септември в София ще се състои първата тематична дискусия на новата платформа DESIGN FACTOR{Y} за обмен на опит в сферата на архитектурата и дизайна. Фокус на инициативите от програмата на форума са теми, свързани с качеството на градските пространства и съвременните стандарти в дизайна на публичната среда у нас.

Тема на първото събитие е Градско осветление и обзавеждане. В него ще бъдат представени добри проекти от България в презентации от техните създатели и проектанти.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков ще коментира Наредбата за градската среда и заедно с участниците във форума ще обсъдят подготвяния проект на Стандарт за градски мебели в София. Водещи компании ще представят впечатляващи примери от международната практика за осветлението в градската среда. Сред добрите практики от България, които са включени в програмата на дискусията са площада на гр. Царево, централната част на Враца, проекти от Варна и Бургас.

Събитието ще се проведе в сградата на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. Специално за повода тя ще бъде преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане. Идеята е да се подчертае необходимостта от знание и отношение за представянето и развитието на културното наследство и публичните сгради и пространства.

DESIGN FACTOR{Y} се организира от Двигателя за градско развитие „Градоскоп“ – платформа от събития и инициативи, които събират и развиват общностите, за които качеството и естетиката на градската среда са важен елемент от развитието на населените места.

Партньори на събитието са НСОРБ, Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на урбанистите в България (СУБ), PlaceMake и др. Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна.

Related Articles

Строежът на нова детска градина в Пловдив приключи, отваря през януари

Изграждането на новата детска градина „Каменица“ в район „Централен“ на Пловдив започна преди две години и вече е на етап оборудване и обзавеждане. Очаква...

София: Завърши етап от реконструкцията на Централни хали

Емблематичните за София Централни хали ще отворят врати през пролетта на 2024 г., информират от чуждестранната верига, която придоби сградата и започна нейната реконструкция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ