14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Архитекти и дизайнери дискутират съвременното градско осветление и обзавеждане

На 28 септември в София ще се състои първата тематична дискусия на новата платформа DESIGN FACTOR{Y} за обмен на опит в сферата на архитектурата и дизайна. Фокус на инициативите от програмата на форума са теми, свързани с качеството на градските пространства и съвременните стандарти в дизайна на публичната среда у нас.

Тема на първото събитие е Градско осветление и обзавеждане. В него ще бъдат представени добри проекти от България в презентации от техните създатели и проектанти.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков ще коментира Наредбата за градската среда и заедно с участниците във форума ще обсъдят подготвяния проект на Стандарт за градски мебели в София. Водещи компании ще представят впечатляващи примери от международната практика за осветлението в градската среда. Сред добрите практики от България, които са включени в програмата на дискусията са площада на гр. Царево, централната част на Враца, проекти от Варна и Бургас.

Събитието ще се проведе в сградата на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. Специално за повода тя ще бъде преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане. Идеята е да се подчертае необходимостта от знание и отношение за представянето и развитието на културното наследство и публичните сгради и пространства.

DESIGN FACTOR{Y} се организира от Двигателя за градско развитие „Градоскоп“ – платформа от събития и инициативи, които събират и развиват общностите, за които качеството и естетиката на градската среда са важен елемент от развитието на населените места.

Партньори на събитието са НСОРБ, Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на урбанистите в България (СУБ), PlaceMake и др. Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна.

Related Articles

Качествената работа, сроковете и прозрачността в обществените поръчки обсъдиха кметът на София и КСБ

Кметът на София Васил Терзиев и представители на Камарата на строителите в България проведоха работна среща в края на изминалата седмица. На нея столичният...

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ