36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Архитекти, възпитаници на Екол де Шайо, даряват свои проекти за 2 знакови обекта в Пловдив

Със свое писмо до заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, екип от архитекти, сред които – арх. Мартин Евлогиев, арх. Весела Иванова, арх. Нина Толева-Новак, арх. Михаела Йончева-Райчинова и арх. Радина Станева, заявяват своето желание да направят дарение на ОИ „Старинен Пловдив“ на свои идейни проекти, предпроектни проучвания и изследвания, касаещи две от знаковите сгради на територията на Стария град. Причина за това са усилията на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в тяхната мисия да опазват и популяризират културното наследство, материално и нематериално, включващо както по-известните обекти, така и по-малко познати, но не по-малко интересни такива, намиращи се на територията на „Старинен Пловдив“.

Дарението, описано от архитектите включва за Къща „Филибос Нишанян“: завършено проучване и изследване на сградата и прилежащата ѝ територия, предпроектни проучвания и идеен проект за превръщането на сградата в резидентен/учебен център. Разработката включва изследване на територията, изследване на типологията на сградата, архитектурно заснемане, заснемане и анализ на патологии, заснемане на интериор и предложения за реставрация, социализация и адаптация на сградата и превръщането ѝ в резидентен/обучителен център и е на стойност 28 000 лв.

За Старинна аптека „Хипократ“ – завършено проучване и изследване на градската среда и прилежащата ѝ територия, предпроектни проучвания и идеен проект за оптимизация на музейната функция. Разработката включва обследване, изследване на типологията на сградата, архитектурно заснемане, заснемане и анализ на патологии, заснемане на интериор и предложения за реставрация и оптимизация на музейната функция на обекта и е на стойност 28 000 лв.

Всеки от проектите, ведно с изследванията, е изработен в рамките на осмото издание на „Професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство“ под егидата на Екол де Шайо в Париж (най-старата школа по реставрация), организиран в партньорство с Община Пловдив в периода 2017-2019 година. Срокът за изготвяне на разработките и проектната част за всеки от обектите е 3 месеца (общо 6 месеца за двата), на обща стойност 56 000 лв. Проектите са разработени от архитекти с пълна проектантска правоспособност, под ръководството на световни експерти в областта на опазването на културното наследство.

„С огромна благодарност, аз и екипът на ОИ „Старинен Пловдив“, приемаме това дарение! Присъствал съм няколко пъти на събития в рамките на тяхното обучение под егидата на Екол де Шайо и съм възхитен от нивото, отдадеността и професионализма на архитектите. Проектите, които получаваме, предмет на дарението, дават възможност при осигурено финансиране, да пристъпим веднага към реализацията на една добра идея, която чака своя час –  превръщането на Къща „Нишанян“ в резидентен/обучителен център и оптимизирането на функциите на Старинна аптека „Хипократ“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Related Articles

Правят нов термален парк край Пампорово

Ще има балнео зона и закрит комплекс за целогодишен туризъм Термален парк ще бъде изграден в планинска местност между Девин и Пампорово. Проектът предвижда създаване...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ