13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Архитекти, възпитаници на Екол де Шайо, даряват свои проекти за 2 знакови обекта в Пловдив

Със свое писмо до заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, екип от архитекти, сред които – арх. Мартин Евлогиев, арх. Весела Иванова, арх. Нина Толева-Новак, арх. Михаела Йончева-Райчинова и арх. Радина Станева, заявяват своето желание да направят дарение на ОИ „Старинен Пловдив“ на свои идейни проекти, предпроектни проучвания и изследвания, касаещи две от знаковите сгради на територията на Стария град. Причина за това са усилията на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в тяхната мисия да опазват и популяризират културното наследство, материално и нематериално, включващо както по-известните обекти, така и по-малко познати, но не по-малко интересни такива, намиращи се на територията на „Старинен Пловдив“.

Дарението, описано от архитектите включва за Къща „Филибос Нишанян“: завършено проучване и изследване на сградата и прилежащата ѝ територия, предпроектни проучвания и идеен проект за превръщането на сградата в резидентен/учебен център. Разработката включва изследване на територията, изследване на типологията на сградата, архитектурно заснемане, заснемане и анализ на патологии, заснемане на интериор и предложения за реставрация, социализация и адаптация на сградата и превръщането ѝ в резидентен/обучителен център и е на стойност 28 000 лв.

За Старинна аптека „Хипократ“ – завършено проучване и изследване на градската среда и прилежащата ѝ територия, предпроектни проучвания и идеен проект за оптимизация на музейната функция. Разработката включва обследване, изследване на типологията на сградата, архитектурно заснемане, заснемане и анализ на патологии, заснемане на интериор и предложения за реставрация и оптимизация на музейната функция на обекта и е на стойност 28 000 лв.

Всеки от проектите, ведно с изследванията, е изработен в рамките на осмото издание на „Професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство“ под егидата на Екол де Шайо в Париж (най-старата школа по реставрация), организиран в партньорство с Община Пловдив в периода 2017-2019 година. Срокът за изготвяне на разработките и проектната част за всеки от обектите е 3 месеца (общо 6 месеца за двата), на обща стойност 56 000 лв. Проектите са разработени от архитекти с пълна проектантска правоспособност, под ръководството на световни експерти в областта на опазването на културното наследство.

„С огромна благодарност, аз и екипът на ОИ „Старинен Пловдив“, приемаме това дарение! Присъствал съм няколко пъти на събития в рамките на тяхното обучение под егидата на Екол де Шайо и съм възхитен от нивото, отдадеността и професионализма на архитектите. Проектите, които получаваме, предмет на дарението, дават възможност при осигурено финансиране, да пристъпим веднага към реализацията на една добра идея, която чака своя час –  превръщането на Къща „Нишанян“ в резидентен/обучителен център и оптимизирането на функциите на Старинна аптека „Хипократ“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ