21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Археолози откриха части от стенописи край Твърдица

Находките са в останките на средновековния град- крепост „Вердица“

Археолози откриха части от стенописи при разкопки в края на археологическия сезон край Твърдица, съобщиха от Историческия музей.

При археологическите проучвания на средновековния град- крепост „Вердица“ са разкрити значителни части от стенописи на църквата, която е разположена извън крепостните стени.

Най-добре находките са запазени в северозападния ъгъл на притвора. В долната му част е оформен цокъл от правоъгълници с различен цвят, а над него на тъмно зелен фон се откроява част от изправена човешка фигура. Учените смятат, че тя е на светец или монах, пострадал за християнската вяра.

За съжаление времето и иманярските посегателства са довели до значителното унищожение на този впечатляващ паметник от края на XII-XIII век, считат археолозите.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ