26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Археолози откриха части от стенописи край Твърдица

Находките са в останките на средновековния град- крепост „Вердица“

Археолози откриха части от стенописи при разкопки в края на археологическия сезон край Твърдица, съобщиха от Историческия музей.

При археологическите проучвания на средновековния град- крепост „Вердица“ са разкрити значителни части от стенописи на църквата, която е разположена извън крепостните стени.

Най-добре находките са запазени в северозападния ъгъл на притвора. В долната му част е оформен цокъл от правоъгълници с различен цвят, а над него на тъмно зелен фон се откроява част от изправена човешка фигура. Учените смятат, че тя е на светец или монах, пострадал за християнската вяра.

За съжаление времето и иманярските посегателства са довели до значителното унищожение на този впечатляващ паметник от края на XII-XIII век, считат археолозите.

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

За 6 месеца: Затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив

Спират движението и затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив на 15 юни в 12 часа. Срокът за извършване на строителните дейности е шест...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ