19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Археолози откриха части от стенописи край Твърдица

Находките са в останките на средновековния град- крепост „Вердица“

Археолози откриха части от стенописи при разкопки в края на археологическия сезон край Твърдица, съобщиха от Историческия музей.

При археологическите проучвания на средновековния град- крепост „Вердица“ са разкрити значителни части от стенописи на църквата, която е разположена извън крепостните стени.

Най-добре находките са запазени в северозападния ъгъл на притвора. В долната му част е оформен цокъл от правоъгълници с различен цвят, а над него на тъмно зелен фон се откроява част от изправена човешка фигура. Учените смятат, че тя е на светец или монах, пострадал за християнската вяра.

За съжаление времето и иманярските посегателства са довели до значителното унищожение на този впечатляващ паметник от края на XII-XIII век, считат археолозите.

Related Articles

Премахват незаконните каравани по морето

Проверките констатират и заграждане на земя Започват засилени проверки за незаконно разположени кемпери и каравани. Проверките ще са по плажните ивици по Южното Черноморие. На...

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ