28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Археолози откриха край Рупите фрагмент от скулптура на богинята Артемида

Част от скулптурно изображение на богинята Артемида откриха археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) при разкопките на Хераклея Синтика край петричкото село Рупите. Това информират от Archaeologia Bulgarica и документират със снимка. При проучването е намерена и друга находка – фрагмент от корнизите с лъвски глави, каквито вече са откривани и по-добре запазени на този археологичен обект.

„Богинята на лова обикновено се изобразява с по-къса туника, за да може да тича, а и долу при краката виждаме дъговиден предмет, най-вероятно лък“, коментира доц. Вагалински. Статуята е намерена между нападалите от земетресението през IV век мраморни колони, в близост до разкрито от археолозите при предишни разкопки помещение с олтар.

„Ще можем да твърдим, че е Артемида със сигурност, когато открием и другата част от пластиката. Но отсега мога да кажа, че култът към нея е много разпространен през античността в района на Средна Струма“, допълни Вагалински.

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ