16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Археолози откриха край Рупите фрагмент от скулптура на богинята Артемида

Част от скулптурно изображение на богинята Артемида откриха археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) при разкопките на Хераклея Синтика край петричкото село Рупите. Това информират от Archaeologia Bulgarica и документират със снимка. При проучването е намерена и друга находка – фрагмент от корнизите с лъвски глави, каквито вече са откривани и по-добре запазени на този археологичен обект.

„Богинята на лова обикновено се изобразява с по-къса туника, за да може да тича, а и долу при краката виждаме дъговиден предмет, най-вероятно лък“, коментира доц. Вагалински. Статуята е намерена между нападалите от земетресението през IV век мраморни колони, в близост до разкрито от археолозите при предишни разкопки помещение с олтар.

„Ще можем да твърдим, че е Артемида със сигурност, когато открием и другата част от пластиката. Но отсега мога да кажа, че култът към нея е много разпространен през античността в района на Средна Струма“, допълни Вагалински.

Related Articles

Община Троян с 4 нови проекта

Община Троян подготвя четири нови проекта за включване в Инвестиционната програма за 2024 г. Това са предложенията за изграждане на трасе за писта за...

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ