18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Археолози докладваха последните си открития от кастела Алмус и Рациария

Археолози се събираха на научна конференция в Лом. На нея те отчетоха преминалото археологическо лято и докладваха последните си открития, направени при разкопки през изминалите месеци, информираха от Историческия музей в града. Форумът е организиран от музея в чест на неговата 95-годишнина и от общината.

Изнесени бяха факти за находките в късноримския кастела Алмус в град Лом, в римския град Рациария край видинското село Арчар, както и за последните проучвания в местността „Градище“ при Враца.

За живота в римската провинция Крайбрежна Дакия информираха ръководителите на разкопките Валери Стоичков, доц. Здравко Димитров, доц Иво Топалилов, Нарцис Торбов.

В конференцията взеха участие учени от БАН и СУ „Климент Охридски“. След срещата участниците във форума посетиха разкопките в кастела Алмус, в който преди дни бе открито малко златно съкровище.

Related Articles

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ