16 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Археолози докладваха последните си открития от кастела Алмус и Рациария

Археолози се събираха на научна конференция в Лом. На нея те отчетоха преминалото археологическо лято и докладваха последните си открития, направени при разкопки през изминалите месеци, информираха от Историческия музей в града. Форумът е организиран от музея в чест на неговата 95-годишнина и от общината.

Изнесени бяха факти за находките в късноримския кастела Алмус в град Лом, в римския град Рациария край видинското село Арчар, както и за последните проучвания в местността „Градище“ при Враца.

За живота в римската провинция Крайбрежна Дакия информираха ръководителите на разкопките Валери Стоичков, доц. Здравко Димитров, доц Иво Топалилов, Нарцис Торбов.

В конференцията взеха участие учени от БАН и СУ „Климент Охридски“. След срещата участниците във форума посетиха разкопките в кастела Алмус, в който преди дни бе открито малко златно съкровище.

Related Articles

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...

Пускат движението по бул. „Цар Освободител“ в София до края на седмицата

Очаква се до края на седмицата движението по жълтите павета да бъде възстановено, каза при последната проверка по столичния булеварo "Цар Освободител" зам.-кметът по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ