18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

АПИ: Тол системата ще заработи от 1 март

Тол системата ще започне да работи от 1 март. Налице са всички организационни условия за това, каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, който представи системата пред членовете на Българското обединение на шофьорите. Целта на ТОЛ системата е да се увеличат постъпленията от пътни такси, за да се използват парите за по добра поддръжка. „Няма смисъл да има глоби и санкции“, обясни Асенов. По думите му идеята е да се отговори на всички въпроси и да се дадат подходите, методите и формите, с които всеки един да може да намери собственото си място и собствения си начин и избор на таксуване. В бъдеще моделът на ТОЛ системата ще бъде изцяло насочена към подобряване на пътната инфраструктура и намаляване и на произшествията. Маршрутната карта ще улеснява шофьорите, информира Олег Асенов. По нея те ще могат да видят какви са таксите и кога може да се плати преди да тръгнат на път.

Германия, Швейцария, Словакия и Унгария са част от другите държави с такъв тип модел на ТОЛ система, която и България е избрала. Според Асенов в нея не е въведен нито един допълнителен разход. Единственият присъщ е екологичната категория, свързан е с това да опазваме нашата природа. Постоянно се говори за това какво дишаме. Няма как ние да не се грижим за нашата екология, ако не въвеждаме практики, които да стимулират това, коментира Асенов.

ПАРАМЕТРИТЕ

ТОЛ системата ще стартира с такси, които превозвачите предложат и с намален наполовина обхват – само върху автомагистрали и първи клас пътища (около 3 100 км). След три месеца експлоатация ще бъдат направени анализи на ТОЛ системата и те ще покажат дали с по-ниски тарифи и редуциран обхват, приходите, които държавата очаква от ТОЛ такси ще бъдат същите като вече заложените в бюджета. Очакват се приходи от около 40-60 млн. лв. месечно от ТОЛ такси, което на годишна база прави около 450 млн.

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ