16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

АПИ стопанисва 642 км пътища на територията на област Враца

Агенция „Пътна инфраструктура“ стопанисва 642 км републикански пътища на територията на област Враца, като за подобряване на техническите им характеристики се използват бюджетни средства и европейско финансиране. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на парламентарен въпрос. Министърът отбеляза, че заложените приоритети в управленската програма на правителството по рехабилитация, поддръжка и строителство на републиканската пътна мрежа имат за цел подобряване на свързаността между регионите и повишаване на жизнения стандарт.

Именно поради това инвестициите в инфраструктура следва да са добре обмислени, ясно разчетени и преди всичко да са в посока гарантиране на сигурното и безопасно преминаване през всеки отделен регион в страната“, подчерта министър Аврамова.

Най-големият проект на територията на областта е строителството и модернизацията на пътя Видин – Ботевград. В момента от него се изграждат 62,6 км. През миналата година започна работата в една от най-сложните отсечки Мездра – Ботевград с дължина 33 км. Пътят ще е с две платна с по две ленти за движение в посока с габарит 20 м. Предвижда се изграждане на обходен път на с. Лютидол, който ще изведе натоварения трафик извън населеното място. На обхода на с. Лютидол ще бъдат построени два тунела с по 2 тръби с дължини съответно 160 м и 260 м. Предстои изпълнението и на цялостния проект от Видин до Ботевград.

Министър Аврамова съобщи, че през 2020 г. по програма „Текущ ремонт и поддържане“ на територията на област Враца се изпълняват ремонти на 6 обекта.

Сред тях е ремонтът на 25 км от третокласния път Мездра – Роман, който е разделен на три участъка. През април 2020 г. започнаха ремонтните работи на 11 км от третокласния път Бяла Слатина – Търнава – Алтимир. Същинските строителни работи завършиха през октомври 2020 г. През октомври приключи и ремонтът на 7,3 км от път III-306 граница област Плевен – Селановци. Предстои полагане на хоризонтална маркировка и монтаж на пътни знаци. При осигурено финансиране през 2021, АПИ ще възложи изпълнението на участъка от Оряхово до Селановци.

През май 2020 г. започна ремонтът на близо 9 км от третокласния път Бяла Слатина – Търнак – граница Плевен. Същинските ремонтни дейности приключиха през октомври 2020 г. Предстои полагане на хоризонтална маркировка и монтаж на пътни знаци. Приключи и ремонтът на 5,96 км от третокласния път Миланово – ски писта „Пършевица“ по направлението Враца – пещера „Леденика“. Предстои да бъдат монтирани пътни знаци и допълнително количество ограничителни системи.

През октомври 2020 г. е възложен превантивен ремонт на още 3 участъка от републиканската пътна мрежа, които са в начална фаза и ще бъдат завършени през следващата година. Това са участъци от третокласните пътища Хубавене – гр. Роман, Хубавене – Батулци – Златна Панега и Враца – Паволче – Челопек.

В момента се изготвя проектна документация за обекти, за които ще се търсят възможности за финансиране на ремонтите през следващите години. По повод желанието на жителите на с. Девене за извеждане на трафика от населеното място, министър Аврамова се ангажира през 2021 г. да бъде обявена обществена поръчка и да бъде възложено проектирането на обходен път. През следващите години ще се търси възможност за неговото изграждане.

В инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ на територията на област Враца е предвидено и укрепването на 6 свлачища по републиканската пътна мрежа.

Related Articles

Обсъждат концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово

На 23 февруари в Лом ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово. Срещата се организира...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ