32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

АПИ стартира обществена поръчка за проектиране и строителство на Западния обход на гр. Пазарджик

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за проектиране и строителство /инженеринг/ на Западния обход на Пазарджик, с дължина 5,9 км. Срокът за подаване на офертите е до 11 март 2021 г.

Бъдещият Западен обход ще започва при 123-ти км на второкласния път II-37 Панагюрище – Пазарджик – Пещера преди северния вход на град Пазарджик /откъм Панагюрище/ и ще завършва при км 128+900 на второкласния път, преди село Главиница. С изграждането на обхода интензивният тежкотоварен трафик, идващ от автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите като се избягва влизането в областния град.

Изпълнителят на поръчката ще трябва да изготви технически проект и да изгради новото трасе на път II-37, западно от Пазарджик. Предвижда се то да бъде в 3 участъка:

Първият участък е от северния вход на града до бул.“Александър Стамболийски“, с дължина 1,94 км /от км 123+000 до км 124+940/;

Вторият участък е от бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Любен Боянов“, с дължина 1,49 км /от км 124+940 до км 126+430/.

Третият участък е от ул. „Любен Боянов“ до южния вход на града, преди с. Главиница, с дължина 2,47 км /от км 126+430 до км 128+900/.

Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и тротоари, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 кръгови кръстовища и едно триклонно кръстовище.

На Западния обход на Пазарджик ще има четири големи съоръжения. Предвижда се построяването на мост над напоителен канал и надлез над жп линията София – Пловдив. На моста над река Марица ще бъде изградено ново дясно платно, а съществуващото ляво платно, построено през 1995-96 г. и с дължина 205 м, ще бъде рехабилитирано. Другото голямо съоръжение на обходния път е съществуващ мост, преминаващ над отводнителен канал.

Срокът за изпълнение на проектирането е 6 месеца, а на строително-монтажните работи след това – 24 месеца.

Related Articles

Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Монтана и турският град Адъяман изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на климата по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция. Партньори на...

Хасково: Правят зона за спорт и релакс край езерото в Кенана

Езерото в местността Кенана в Хасково ще бъде възстановено с атракциони за водни спортове, места за игри и забавления. Общинският съвет одобри отдаването му...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ