24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

АПИ отвори ценовите оферти за първите 76 км от АМ Русе – Велико Търново

Отворени са ценовите оферти на допуснатите кандидати в обществената поръчка за изработване на технически проекти и строителството на първите 75,6 км от автомагистралата „Русе – Велико Търново“. Тръжната процедура е в две обособени позиции.

В обособена позиция 1 попада участъкът от Русе до Бяла, с дължината малко над 40 км.

Тази отсечка ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе при пътен възел с път ІІ-21 Русе – Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел с път І-5 Русе-Велико Търново.

За позицията има три отворени оферти. Най-ниска е ценовата оферта на Т ДЗЗД „ХЕМУС-16320“ („Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД) – 876 525 100,64 лв. Втората оферта е на „ХВП – ЯБЛАНИЦА“ ДЗЗД( „Хидрострой” АД, „ВДХ” АД и „Пътстрой Бургас” ЕООД) на стойност 927 033 586,80 лв. А третата и най-висока оферта е на ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“ („Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД) – 985 106 768,65 лв.

В обособена позиция 2 е обходът на Бяла, с дължина малко над 35 км.

Той ще започва непосредствено след пътния възел с път І-5 Русе-Бяла и ще завършва след пътния възел с път I-3 Гара Бяла – Плевен. Три са отворените ценови оферти и за тази позиция, на същите кандидати. Офертата на ДЗЗД „ХЕМУС-16320″ е на стойност 762 914 306,01 лв.; тази на „ХВП – ЯБЛАНИЦА“ ДЗЗД – за 709 025 644,85 лв.; а ценовата оферта на ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“ е за 660 425 563,84 лв.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ проектът за изграждане на АМ „Русе – Велико Търново“ да бъде включен за финансиране от програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с пътя Русе – Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя на две в посока Прохода на Републиката и прохода „Шипка“. Обществената поръчка е обявена въз основа на изработен и одобрен идеен проект. Според него проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27. То ще бъде с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения. Сред тях са 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км; 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла.

В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти.

С изграждането на автомагистралата от Русе до Велико Търново ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик. Ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. АМ „Русе – Велико Търново“ ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново; с пътя Коритна – Севлиево – Велико Търново – п. в „Белокопитово“ на АМ „Хемус“; с пътя Гара Бяла – Плевен – Коритна – Ботевград и бъдещия участък от АМ „Хемус“ край Велико Търново.

Related Articles

Община Опака проучва нагласите на жителите за разделно събиране на отпадъци

Община Опака провежда проучване сред жителите на региона с цел разработване на бъдещ проект. Анкетата е по процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане...

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ