13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Апелативен съд: Държавата няма права над двореца „Врана“

Българската държава няма никакви основания да претендира за собственост на резиденция „Врана“ и парка около нея, реши Софийският апелативен съд.

С решението съставът с председател Иво Дачев отменя по-ранния акт на Софийския градски съд, който определи Министерството на регионалното развитие и благоустройството за собственик на имотите.

В мотивите подробно се анализира моделът на собственост преди отмяната на монархията у нас, както и процесите през следващите десетилетия.

На този фон „Врана“ не е сред обектите, които са изключителна държавна собственост, не са предоставени на ведомство, нямат национално значение и не са публична държавна собственост с чел последващо уреждане на отношенията, съобщи БТВ.

Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт“, пише съдебният състав. Посочва се още, че при подобна хипотеза се възстановява предишното правно положение и няма нужда от нов закон, който да даде резиденцията на бившия монарх.

Съдът отсъжда още държавата да плати общо близо 160 000 лв. на Сакскобургготски и семейството му заради направените съдебни разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Related Articles

Нови правила за плановите ремонти в Благоевград

Община Благоевград въвежда нови правила за извършване на плановите ремонти от разпределителни дружества, ВиК и частни лица, вкл. за включване в мрежите жилищни кооперации....

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ