36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Амстердам изгражда първия модерен дървен квартал

Амстердам потвърди плановете, че ще изгради цял квартал от дърво, възобновяем материал, който регионът се надява, че ще бъде от ключово значение за намаляване на емисиите от сгради, информира Bloomberg.

Новият квартал отразява по-широк ангажимент от общинските власти да гарантират, че най-малко 20% от новото строителство ще използва дървото като основен материал до 2025 г. Това ще доведе до намаляването на емисиите от строителния сектор и ще предостави модел за бъдещо строителство на дървени сгради.

Квартал „Мандела“, кръстен на съседния парк „Нелсън Мандела“, ще се намира в южната част на града, а изграждането му трябва да започне през 2025 г. Той ще включва десет нови жилищни сгради, основно училище и социална инфраструктура, а в него се очаква да живеят 2100 жители в 700 нови апартамента.

Социалните ползи от новия квартал няма да бъдат ограничени само до устойчиви строителни материали, а това е много важно за град, който изпитва недостиг на налични достъпни жилища. 80% от новите сгради в квартала ще се предлагат като публични или достъпни имоти на по-ниски от пазарните наеми, а хората, които са живели в района, ще имат известен приоритетен достъп до жилищата под наем.

Макар че строителството в „Мандела“ няма да започне до 2025 г. (архитектурните проекти за жилищата все още не са представени), градските власти считат, че първите сгради в квартала може да са готови още през 2026 г.

Related Articles

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за...

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ