14 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

Актьори от „Театъра на сенките“ завладяха пловдивски ученици

Световно известният „Театър на сенките“ гостува отново в Пловдив със спектакли и арт работилници за ученици. За втора година Сдружение „АртеВизия“ с подкрепата на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив, посрещна артистите от Турция. Училището за деца с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“ и ОбУ „Йордан Йовков“ бяха домакини на спектаклите.

Освен с традициите на признатия като „Живо културно наследство“ от ЮНЕСКО театър „Карагьоз“, актьорите показаха на децата как се изработват автентичните кукли за „Театъра на сенките“. След театралните спектакли публика и артисти смениха местата си и импровизираха с изработени от учениците театрални кукли.

Освен че събудиха творческия потенциал на децата, магичните спектакли разкриха нови възможности за по-добра интеграция на децата със слухови и речеви дефицити.

Актьорите Дениз Каралар и Исмаил Ходжев имат световен опит да разказват истории без думи само чрез игра на сенки. Те преодоляват с лекота граници между държавите и са разбирани еднакво добре от публиката в различните страни. Доказаха го по блестящ начин и в класните стаи на пловдивските училища и ги превърнаха в истински театрални сцени.

Всички спектакли и работилници бяха безплатни и се проведоха в рамките на учебната програма при спазване на противоепидемичните мерки.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ