15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Актуализират цените на общинските жилища в София

Столичният общински съвет (СОС) подготвя актуализация на цените на общинските жилища в София, съобщи БНТ.

В момента двустаен общински имот в столицата може да бъде купен на стойности между 20 и 40 хил. лева, а сделки с общински имоти в София не са правени в последните три години.

Предвижда се пазарните стойности на общинските жилища да бъдат приближени до пазарните стойности на останалите имоти.

„Около 1240 са желаещите към ноември 2021 за закупуване на жилище. Колко ще бъдат повишени цените, ще реши работната група на СОС. Преди последното заседание на комисията съм предложил политическите партии да актуализират списъците с участници в работната група и това ще бъде колективно решение, като идеята е да бъде справедливо спрямо пазарните цени по районите и кварталите на София“, обясни пред Националната телевизия арх. Ивайло Петков, председател на Комисията по архитектура към СОС.

Механизмът ще бъде справедлив, а подобренията в апартаментите ще бъдат отчетени, тоест, хората, които предвиждат да ги закупят за постоянно, няма да бъдат разочаровани, увери още той.

„Засега критерият в наредбата е човекът да е живял повече от 5 години в София, след което има право да подаде молба към общинския съвет за закупуване на общинско жилище“, обясни архитектът.

Общинските жилища в София са малко над 9 хиляди. Очаква се работната група в общинския съвет да започне работа още в началото на януари.

Related Articles

До 31-ви май: Ремонтират 20-метров участък от Дунав мост при Русе

До 31-ви май се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за авариен ремонт на фуга на съоръжението. За извършването...

Резултати от конкурса за концепция за оформление на зала 1 в Дома на архитекта в София

Журито не присъди първо място, а излъчи две втори и една трета награда Ясно е класирането в конкурса за концепция за художествено-пространствено оформление на зала...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ