-2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Актуализират цените на общинските жилища в София

Столичният общински съвет (СОС) подготвя актуализация на цените на общинските жилища в София, съобщи БНТ.

В момента двустаен общински имот в столицата може да бъде купен на стойности между 20 и 40 хил. лева, а сделки с общински имоти в София не са правени в последните три години.

Предвижда се пазарните стойности на общинските жилища да бъдат приближени до пазарните стойности на останалите имоти.

„Около 1240 са желаещите към ноември 2021 за закупуване на жилище. Колко ще бъдат повишени цените, ще реши работната група на СОС. Преди последното заседание на комисията съм предложил политическите партии да актуализират списъците с участници в работната група и това ще бъде колективно решение, като идеята е да бъде справедливо спрямо пазарните цени по районите и кварталите на София“, обясни пред Националната телевизия арх. Ивайло Петков, председател на Комисията по архитектура към СОС.

Механизмът ще бъде справедлив, а подобренията в апартаментите ще бъдат отчетени, тоест, хората, които предвиждат да ги закупят за постоянно, няма да бъдат разочаровани, увери още той.

„Засега критерият в наредбата е човекът да е живял повече от 5 години в София, след което има право да подаде молба към общинския съвет за закупуване на общинско жилище“, обясни архитектът.

Общинските жилища в София са малко над 9 хиляди. Очаква се работната група в общинския съвет да започне работа още в началото на януари.

Related Articles

Икономистите на БАН организират научна конференция за прехода към зелена икономика

Институтът за икономически изследвания при БАН организира научна конференция на тема: „Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи. Национални и европейски предизвикателства на прехода...

В Сандански изграждат Младежки център с пари от План за възстановяване и устойчивост

Младежки център със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще се изгражда в Сандански, информират от Общината. Той ще е в пустееща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ