Активна строителна година отчита община Враца

В града под Околчица са санирани 29 жилищни сгради

0

 

Поли ВАСИЛЕВА

Враца приключва една от най-активните строителни години в своята история, съобщи кметът Калин Каменов. В края на 2018-а общината изпълнява 20 проекта на обща стойност 157 млн. лв. Най-успешна е работата по санирането на жилищните сгради, които промениха облика на кварталите и на града. Обновени са 16 блока, сградата на общината и градската концертна зала. В момента тече ремонтът на централната пешеходна зона.

През 2018 г. във Враца приключиха два етапа от изпълнението на проекта за обновление на водния цикъл на града. Проточването на този проект измъчи жителите на града. С години техните улици оставаха затворени за автомобили, а хората едва се придвижваха между купчините пръст и тръби. Вече са подменени всички водопроводни и канализационни тръби. Възстановени са 45 от улиците, за чиито ремонти са вложени 360 000 лв. През 2019 година броят на възстановените улици ще достигне 100. В експлоатация е пусната пречиствателната станция за отпадни води. Остава за изпълнение последният етап – подмяна на довеждащия водопровод от язовир „Среченска бара” до града. Приключили са всички отчуждителни процедури и се очаква издаване на разрешително за строеж за подмяна на тръбите, като тяхната дължина е 33 км. Общо в пътната инфраструктура на града са вложени 16 млн. лв.

Много инвестиции бяха направени и в пътната инфраструктура през годината във Враца

За обновление на образователната инфраструктура са похарчени 6,5 млн. лв. В много училища и детски градини са въведени мерки за енергийна ефективност. Реновирани са 4 градини. Завършен е ремонтът на учебния корпус и спортната зала в Природоматематическата гимназия. Изградено е изкуствено игрище в училище „Козма Тричков” и се строи многофункционална спортна зала в СОУ „Христо Ботев”, ремонтира се също и сградата на Езиковата гимназия.

Преди дни в квартал „Металург” на Враца бе направена първа копка за изграждане на център за настаняване от семеен тип. Стойността му е 815 000 лв. и трябва да бъде готов след една година. Първия камък положи Врачанският митрополит Григорий, а първата копка направиха заместник социалният министър Зорница Русинова и кметът Калин Каменов.

Общината сключи договор с Оперативна програма „Региони в растеж” за изграждане на нови 4 центъра за хора с увреждания. Стойността му е 2 234 996 лв.

2019-а се очертава също активна в строително отношение. През нея ще бъдат завършени социалните домове, централната пешеходна зона, а в центъра ще се извиси нов административно-търговски център.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си