24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

АИКБ: Тристранката да обсъди още мерки за смекчаване на последиците от кризата

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага Националният съвет за тристранно сътрудничество в понеделник да обсъди допълнителни мерки за смекчаване на икономическите последици от извънредното положение, съобщават от АИКБ.

В писмото до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова се посочва, че Законът за извънредното положение е приет по спешност, поради което не е разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а сега АИКБ иска да предложи редица мерки за справяне със ситуацията.

Сред мерките от общ характер фигурира разработката на програма за излизане от кризата. За целта трябва да се мисли върху мерките, които ще се прилагат след приключването на извънредното положение, гласи текстът. Освен това се предлага прекратяването на задължението за заплащане на такса битови отпадъци и данък сгради за затворените обекти и предприятия за периода, за който са спрели работа.

От АИКБ предлагат извънредна еднократна компенсация в размер на 1000 лева за самонаетите лица, за микропредприятията с до 9 служители, както и за независимите работещи и артистите-изпълнители.

В писмото се посочва, че би било добре да има отлагане на ДДС върху неплатени фактури, а за периода на извънредното положение да не се дължи осигурителната вноска за сметка на работодателя за всеки работник.

Мерките в областта на туризма обхващат облекчено издаване на визи на основните групи туристи, като руските, при пристигането им у нас, като това ще се случва на място. АИКБ предлага разрешаване на дейността на малките семейни хотели и ресторанти, в случай че спазват стрийктно изискванията за безопасност и социално дистанциране.

Като добра възможност от асоциацията виждат по-нататъшно провеждане на голяма маркетингова кампания за представянето на страната като туристическа дестинация.

Писмото включва и мерки за безпрепятствено движение на стоки и товари, включително въвеждането на електронни товарителници. От АИКБ смятат, че за времето на кризата логистичните бази трябва да се смятат за обекти от критичната инфраструктура на страната и е необходимо, поради големите загуби на таксиметровия превоз, туризма и друг превоз на пътници, да се отменят от държавата 80 на сто от дължимите осигуровки за работещите в тези браншове.

Междувременно от НСТС изпратиха съобщение до медиите, посочващо, че съветът ще проведе онлайн заседание в понеделник във връзка с приетите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Планирано е обсъждането на допълнителни социални и икономически мерки, които са предложени от синдикални и работодателските организации.

Related Articles

Община Плевен с проект за обновяване на парка около Историческия музей

Община Плевен разработи инвестиционен проект за обновяване на парка на Регионалния исторически музей. Дейностите включват изграждането на амфитеатър и пристрояване на гримьорни, създаване на...

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ