Автори от 8 държави се включват в Международния мозаечен форум „Балкански мостове” в Пловдив

0

III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове” започва на 16-и април, петък, в навечерието на Международния ден за опазване на паметниците на културата (18 април), който неслучайно е избран и като дата за откриване на Епископската базилика на Филипопол.

В „Балкански мостове III” тази година участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, които по традиция ще изпълнят пространството на Балабановата къща в Стария град. Настоящото издание е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година.

Двигателят на събитието е художникът Крум Шаранков , майстор на мозаечния жанр в изобразителното изкуство и куратор на изложбата. Той заедно с представители на Община Пловдив и домакините от ОИ „Старинен Пловдив”, ще пререже символично лентата за старт на очаквания форум в 18 часа в петък .

Сдружение „Асоциация на българските мозаисти” се довери на авторитетно жури в състав – проф. Илия Илиев, проф. Емилия Константинова и доц. Елена Кантарева – Дечева, които селектираха творби сред многобройните заявки за участие в популярния форум. Третото издание отново е в подкрепа на това, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие.

Председателят на Асоциация на българските мозаисти и куратор на изложбата Крум Шаранков споделя в аванс: „Подготвили сме един празник за сетивата, едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали!”.

Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III” може да бъде видяна в сводестата и дълбоката зала на Балабанова къща в периода от 17 до 30 април 2021 г. (без почивен ден, работно време от 09:00 до 18:00 ч.). Входът е свободен!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си