24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Автори от 8 държави се включват в Международния мозаечен форум „Балкански мостове” в Пловдив

III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове” започва на 16-и април, петък, в навечерието на Международния ден за опазване на паметниците на културата (18 април), който неслучайно е избран и като дата за откриване на Епископската базилика на Филипопол.

В „Балкански мостове III” тази година участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, които по традиция ще изпълнят пространството на Балабановата къща в Стария град. Настоящото издание е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година.

Двигателят на събитието е художникът Крум Шаранков , майстор на мозаечния жанр в изобразителното изкуство и куратор на изложбата. Той заедно с представители на Община Пловдив и домакините от ОИ „Старинен Пловдив”, ще пререже символично лентата за старт на очаквания форум в 18 часа в петък .

Сдружение „Асоциация на българските мозаисти” се довери на авторитетно жури в състав – проф. Илия Илиев, проф. Емилия Константинова и доц. Елена Кантарева – Дечева, които селектираха творби сред многобройните заявки за участие в популярния форум. Третото издание отново е в подкрепа на това, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие.

Председателят на Асоциация на българските мозаисти и куратор на изложбата Крум Шаранков споделя в аванс: „Подготвили сме един празник за сетивата, едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали!”.

Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III” може да бъде видяна в сводестата и дълбоката зала на Балабанова къща в периода от 17 до 30 април 2021 г. (без почивен ден, работно време от 09:00 до 18:00 ч.). Входът е свободен!

Related Articles

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...

Габрово приключва проект за умно управление на отпадъците

Община Габрово приключва работа по екологичния проект, свързан с умното управление на отпадъците. Той се осъществи съвместно със „Скейл Лабс“ ЕООД и над 200...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ