7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Автомобилите и строежите са сред най-големите замърсители на въздуха в София

Битовото отопление на твърди горива, автомобилният транспорт и строителството имат най-голям принос за замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София. Това сочи анализ за околната среда на общинското предприятие „Софияплан“.

„Необходимо е да бъдат стимулирани алтернативни форми за мобилност – електромобили, велосипедно и пешеходно придвижване; въвеждане на нискоемисионни зони; прилагане на природнобазирани решения за улавяне на замърсители, като изграждане на паркове и зелени стени“, посочват от „Софияплан“.

Анализът припомня, че през 2011 г. Столична община (СО) се присъедини към „Споразумението на кметовете“ в ЕС и пое ангажимент за намаляване на парниковите газове с 22% до 2020 г. спрямо нивата от 2007 година. През 2018 г. СО намалила емисиите спрямо базовата 2007 г. с 18,2%. Това означава, че общината се приближава до постигане на целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 22% до 2020 година, отчитат още от общинското дружество.

„През миналата година Столична община актуализира анализа на климатичните опасности за територията на СО, като част от разработването на Плана за действие за устойчива енергия и климат. Според анализа най-висока степен на риск в общината има от интензивни валежи, бури и екстремна температура. Силно урбанизираните площи на града са най-уязвими на топлинните вълни, като по границите със зелени територии уязвимостта намалява. Затова е необходимо по-интензивно градско озеленяване и разширяване на зелените клинове“, се казва още в анализа.

Related Articles

Предстои конкурс за нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016...

Премиера на книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

Историята на най-старият, най-високият и най-колоритен български фар Шабла е събрана в книга. Неин автор е Наньо Нанев, който повече от четвърт век се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ