21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Автомобилите и строежите са сред най-големите замърсители на въздуха в София

Битовото отопление на твърди горива, автомобилният транспорт и строителството имат най-голям принос за замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София. Това сочи анализ за околната среда на общинското предприятие „Софияплан“.

„Необходимо е да бъдат стимулирани алтернативни форми за мобилност – електромобили, велосипедно и пешеходно придвижване; въвеждане на нискоемисионни зони; прилагане на природнобазирани решения за улавяне на замърсители, като изграждане на паркове и зелени стени“, посочват от „Софияплан“.

Анализът припомня, че през 2011 г. Столична община (СО) се присъедини към „Споразумението на кметовете“ в ЕС и пое ангажимент за намаляване на парниковите газове с 22% до 2020 г. спрямо нивата от 2007 година. През 2018 г. СО намалила емисиите спрямо базовата 2007 г. с 18,2%. Това означава, че общината се приближава до постигане на целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 22% до 2020 година, отчитат още от общинското дружество.

„През миналата година Столична община актуализира анализа на климатичните опасности за територията на СО, като част от разработването на Плана за действие за устойчива енергия и климат. Според анализа най-висока степен на риск в общината има от интензивни валежи, бури и екстремна температура. Силно урбанизираните площи на града са най-уязвими на топлинните вълни, като по границите със зелени територии уязвимостта намалява. Затова е необходимо по-интензивно градско озеленяване и разширяване на зелените клинове“, се казва още в анализа.

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ