25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Автоматизирана система започва да брои туристите на Венеция

Венеция въвежда автоматизирана система за контрол на потока от посетители в града, съобщават от Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Тя е първата туристическа дестинация, която страда от прекалено голямо количество туристи, т. нар. overtourism. Затова въвежда автоматизирана система за контрол на потока от посетители.

Властите във Венеция са монтирали по сградите и стълбовете за улично осветление първите 34 стереоскопични сензори с камери, способни да „броят” хората”, като разпознават не лицето, а силуета на човека. Според градската управа, тези данни ще помогнат не само да бъде получена точна информация за броя туристи, но и ще послужат като основа за вземането на решение за регулиране на туристическия поток.

Системата ще даде възможност властите да затварят своевременно улици или да пренасочват хората по други маршрути с цел избягване на стълпотворение в центъра.

Устройствата са поставени из целия град от входа до най-популярните туристически дестинации, които през активния сезон се превръщат в критични зони. Информацията се събира в „умна” стая в управлението на градската полиция. Там изкуственият интелект анализира на всеки 5 секунди броя на посетителите и скоростта на придвижването им.

Информационната система ще помогне по-точно да бъдат определени границите на активния туристически сезон. От това ще зависи колко туристи ще платят, за да влязат във Венеция. От 1 юли 2020 г. започва да действа заплащането на такса за посещение на града, като размерът ѝ ще зависи и от датата на пътуването.

Най-трудно при въвеждането на новата система се оказало намирането на подходящи места за монтиране на датчиците, тъй като много сгради, мостове и улични фенери са признати за културно-историческа ценност и използването им за такива цели е забранено. Системата за преброяване на посетителите ще заработи от 8 февруари, когато започва прочутият в цял свят карнавал във Венеция.

Related Articles

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ