17 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Авиоекспертът Станислав Станулов: Възможни са фалити на чартърни превозвачи у нас

„Авиокомпаниите в страната бедстват и имат спешна нужда от допълнителна подкрепа“, алармира председателят на УС на Асоциацията на българските авиационни компании Светослав Станулов пред БНР. Асоциацията обединява около 80% от българските компании и бази за техническо обслужване.

– „Финансови грантове за част от изгубените приходи сериозно биха подпомогнали българската авиоиндустрия“, заяви той.

Приходите на европейските авиопревозвачи спрямо миналата година са намалели с около 73%, съобщи Станулов. За българските авиокомпании приходите от редовни полети са намалели с около 65 на сто.

– „Чартърните превозвачи обаче са със съкрушително намалени приходи. На годишна база може би с 85-90%“, обясни Светослав Станулов. Чартърните превозвачи в България нямат никакви полети в последните 4-5 месеца. Нула“, заяви Светослав Станулов.

Това не позволява на компаниите да покриват постоянните си разходи. Използвани са вече всички финансови резерви. Авиокомпаниите имат допълнителни специфични разходи, които няма как да бъдат спестени, подчерта експертът. В българските авиокомпании са заети около 4000 – 4500 души. Малко са съкратените, защото става дума за висококвалифициран персонал.

– „Големите разходи са свързани с поддържането на машините в летателна годност. Авиокомпаниите плащат за паркинг, за техническо обслужване, което макар и по-малко, когато самолетите са на земята, е задължително. Освен това плащат 40% от работната заплата по мярката 60/40 плюс разходи за тренировка на персонала. На задължителна тренировка подлежат пилотите“, допълни Станулов. Каза и още:

– „Много е възможно да започнат масови фалити“. Според авиоексперта неслучайно в Европа и САЩ има финансови грантове.

 

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ