Toyota строи град на бъдещето в подножието на Фуджи

0

Toyota Motor Corp обяви плановете си за изграждането на прототип на „град на бъдещето“ в подножието на планината Фуджи. Градът ще се захранва от водородни горивни клетки и ще функционира като „жива лаборатория“ за учени, иноватори и нови технологии от всякакъв тип. „Везаният град“ (Woven City) ще е постоянен дом както на обикновени граждани, така и на учени и изследователи, които ще имат възможността да разработват и тестват технологии като автономни автомобили, роботика, лична мобилност, умни домове и изкуствен интелект в „истинския свят“, обясняват от корпорацията.

Световният гигант ще отправи отворена покана за сътрудничество с други научни и търговски партньори, както и към заинтересовани учени и изследователи от целия свят, които ще могат да разработват собствени проекти в новия град-инкубатор.

За дизайна на „Везания град“ японската компания е поканила датския архитект Бярке Ингелс, главен изпълнителен директор на Bjarke Ingels Group (BIG). Компанията му е проектирала множество проекти, между които и Световен търговски център 2 в Ню Йорк, централата на Lego в Дания, както и сградите на Google в Лондон и Маунтин Вю, САЩ.

Планът на града предвижда улиците да са разделени по три основни предназначения: за бързи автомобили, за комбинация от по-бавни средства за придвижване и пешеходци и такива ограничени само за пешеходна употреба. Трите вида улици „изтъкават органична мрежа, която помага за ускореното тестване на автономността“, обясняват експерти от компанията.

Планира се градът да е напълно устойчив от гледна точка на енергийните си нужди. Сградите ще са основно дървени и ще използват традиционна японска сглобка за дървени части. Покривите ще са покрити с фотоволтаични панели, които да генерират допълнителна енергия. Градът ще бъде озеленен с местни растения и с помощта на хидропоника (отглеждането на растения в пясък, камъни или течност, без почва чрез добавяне на торове).

Жителите на града ще разполагат с най-новите технологии в сферата на помощ за човека. Това са домашни роботи, които да помагат с ежедневните задължения вкъщи, сензори с изкуствен интелект, които да следят за здравето на хората, да се грижат за основни нужди и да улесняват ежедневието като цяло. Така ще бъде създадена възможност за разполагане на свързани технологии, които да са напълно интегрирани, на които потребителите могат да се доверят, да са сигурни и позитивни, твърдят от Toyota.

На основните пътни артерии, които ще служат за придвижване в града, ще бъдат допускани само напълно автономни превозни средства с нулеви емисии. Вътре в града придвижването, доставките и мобилната търговия ще се осъществява чрез Toyota e-Palettes.

Насърчаването на общуването между хората е важна част от проекта, подари което във „Везания град“ са предвидени паркове, централен голям парк и централен площад за различни мероприятия. Компанията планира да насели града със свои служители и техните семейства, пенсионирани двойки, търговци, гостуващи учени, индустриални партньори. Началото на строителството е планирано за 2021 година. Първоначално в града ще се заселят 2000 души, като идеята е към тях постепенно и при интерес да се присъединят и други. От компанията не уточниха каква е цената на проекта, който ще бъде разположен върху площ от 71 хектара.

Планът на Toyota Motor Corp подчертава не само амбициите на нейния главен изпълнителен директор Акио Тойода, но и финансовите и политически ресурси, с които компанията разполага, особено в собствената си страна. Високопоставени мениджъри на големи автомобилопроизводители са говорили по темата как градовете на бъдещето могат да се проектират така че да се намалят вредните парникови емисии от автомобили и сгради, да се намалят задръстванията и да се въведат интернет технологии в ежедневието. Планът на Toyota да изгради футуристично общество, обаче, е много повече от това, коментира агенция „Ройтерс“, цитирана от economy.bg.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си