TONDACH® и проектите на световноизвестния режисьор Емир Кустурица

0

Фирмата разработва нов тип енгоба за покривите на Мечавник (Дървенград) и Андричград (Каменград)

Сътрудничеството между TONDACH в Република Сърбия и професор Емир Кустурица започва през 2012 г. със саниране на покрива на централната сграда (рецепцията) по проекта Дървенград, дело на световноизвестния режисьор. Дотогава покривът е бил покрит с материал, наподобяващ дървени шиндли, недостатъците на който са били известни, но авторът е искал да създаде автентично копие на старото строителство.

22-ton4

След обновяването на покрива на централната сграда (рецепцията) с модела БИБЕР екстра плюс, който създава визуалния ефект на старите покриви, следва реновиране на покрива на хотела при ски пистата ИВЕР, която се намира на 7,5 км от Мечавник. Върху покривната площ на този хотел, която е 2000 м², са положени приблизително 65 000 броя керемиди, модел Бибер екстра плюс – сива енгоба. Те са одобрени от експертна комисия, съставена от майстори полагачи на керемиди. Хотелът все още не е отворил врати, тъй като в момента тече трескава подготовка за предстоящия ски сезон.

22-ton3

В момента в Мечавник се реновират покривите на няколко обекта, като планът предвижда всички покриви в селището да бъдат обновени с TONDACH® . Това означава на практика, че в етноселището ще се положат приблизително 250 000 броя керемиди на 8000 м² покривна площ.

Интересен е фактът, че първият контакт на TONDACH Сърбия с професор Кустурица е през 2011 г., когато фирмата предоставя 1 милион динара като помощ за реализиране на тогава бъдещия проект на Кустурица Андричград (Каменния град) във Вишеград, Босна и Херцеговина.

22-ton7

През 2012 г. сътрудничеството прераства в конкретни доставки на керемиди за покриване на обекти в Андричград и Мечавник.

Кустурица събира различни стилове и нарича града на името на любимия си писател и вдъхновител Иво Андрич – Андричград. Именно Иво Андрич прославя Вишеград с романа си от 1944 г. „Мостът на Дрина“ (дълъг 180 м, с 11 свода, построен през 1577 г). Днес мостът е една от основните туристически забележителности на Босна и Херцеговина и е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

22-ton5

Идеята за Андричград е обявена в края на 2010, а през април следващата година се създава Андричград ЕООД, което е продукт на публично-частно партньорство. Общо предвидените средства за реализиране на проекта са на стойност 15 милиона евро.

22-ton10

Изграждането на първия град в света, който носи името на Нобелов лауреат, започва с церемония на Видовден – 28.06.2011 г., и точно три години по-късно, на същия ден през 2014, се появява Андричград, чиито сгради, каменни къщи, църкви, общински обекти, къщата музей на Иво Андрич, книжарници, пазар, магазини, пивници др. са с обща площ 45 000 м². Всичко това е на стойност 17 милиона евро. Режисьорът поема основната част от финансирането, предоставяйки половината от сумата, друга част е отпусната от Република Сръбска (една от трите съставни части на Босна и Херцеговина), а 900 хиляди евро са отделени от бюджета на Република Сърбия.

22-ton8

Какво е мястото на TONDACH Сърбия в рамките на проекта?

22-ton6

Фирмата разработва нов тип енгоба – теракота антик, наречена още „енгоба Кустурица“, за модела Медитеран плюс, като през август са покрити първите покриви на бъдещия град. Първата доставка за Андричград е направена през септември 2011 година, а последната през май 2014. TONDACH Сърбия очаква и бъдеща заявка, свързана и с предстоящото изграждане на музикалната академия в града. Общата площ в рамките на проекта, предвидена за покриване с TONDACH ®, е 10 000 м². TONDACH България може да предложи на българските си клиенти Бибер екстра плюс – семпъл и ненатрапчив модел, който напомня за старите плочи, както и най-новия цвят на модела Медитеран плюс „енгоба Кустурица“. Този модел напомня на старите, традиционни за Балканите керемиди и придава на покрива средиземноморски облик.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си