|понеделник, октомври 22, 2018
Навигатор Home » Бизнес » Технологии » NASA ще създаде най-студеното място във Вселената

NASA ще създаде най-студеното място във Вселената 

Invalid or Broken rss link.
Концепция на магнитно-оптичния капан, който ще използва Cold Atom Laboratory
Bookmark and Share

на снимката: Концепция на магнитно-оптичния капан, който ще използва Cold Atom Laboratory

Космосът крие много загадки, но от NASA са твърдо решени да ги разкрият до една. Американската агенция се зае с амбициозен проект, чиято цел е да разкрие как се заражда космическият студ. И не само това. Учените търсят все по-сериозни предизвикателства и всъщност искат сами да създадат изкуствен космически студ.

Плановете на NASA включват изграждането на лабораторията Cold Atom Lab, която трябва да се превърне в най-студеното място във Вселената. Експертите разчитат на успех, базиран на някои от най-сложните съвременни теории на квантовата механика. Cold Atom Lab ще поддържа температура много близка до абсолютната нула, където се счита, че всички движения на субатомно ниво напълно спират.

Оборудване за милиони долари, което ще се използва за създаването на лабораторията ще бъде качено на Международната космическа станция ( International Space Station) през 2016 г.

От NASA очакват чрез създаването на Cold Atom Lab да научат повече и за охлаждането на газовете при свръхниска температура. Според теориите на специалисти от агенцията, когато даден газ „замръзне“, той започва да действа като гигантски атом. Атомът се улавя в лабораторията в т. нар. магнитно-оптичен капан, което позволява подробното му изследване под микроскоп.

Очаква се данните от проекта да обогатят познанията на учените в областта на квантовата механика, както и да спомогнат за по-детайлното изучаване на Космоса.

Bookmark and Share

Добавете коментар


2 × = 12

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI