|събота, октомври 20, 2018
Навигатор Home » Коментари » EС търси решение на украинската драма

EС търси решение на украинската драма 

Invalid or Broken rss link.
EС търси решение на украинската драма
Bookmark and Share

коментар на Дойче веле

След ескалацията на насилието в Украйна европейските санкции срещу Янукович стават все по-вероятни. Политици от цяла Европа обсъждат различни възможности за деескалационна намеса и посредничество в конфликта.

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази сериозна загриженост от кръвопролитията в Украйна. Във вторник вечерта тя се е опитвала и да проведе телефонен разговор с президента Виктор Янукович, но до такъв не се е стигнало, обяви правителствен говорител в Берлин.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер смята, че налагането на санкции срещу Украйна е подходяща реакция на насилието в Киев. По думите му Европа „със сигурност“ ще преосмисли досегашната си позиция да се въздържа от налагането на санкции срещу отделни лица. Първият германски дипломат смята, че е отговорност най-вече на украинското правителство да няма повече насилие и да не бъде допуснато разрастване на кризата.

Париж и Варшава също искат санкции

Германия ще съгласува позициите си с Франция и Полша, които също изглеждат склонни на санкции. Украйна е и в дневния ред на френско-германските междуправителствени консултации в Париж, които се провеждат в момента. В навечерието на срещата френският външен министър Лоран Фабиюс даде да се разбере, че по всяка вероятност ще бъдат наложени санкции на Украйна.

Бившият президент на Полша и специален посредник на ЕС за Украйна Александър Квашневски пък сравни събитията от Киев с тези на площад Тянанмън в Пекин преди 25 години: „В известен смисъл Майдан се превърна в украинския Тянанмън“, каза той. В същото време полският премиер Доналд Туск обяви, че лично ще пледира пред европейските лидери и институциите в Брюксел за налагането на санкции на Украйна, включително финансови, срещу „виновниците за бедите на Украйна“.

С поведението си украинското политическо ръководство загуби своя демократичен мандат, обяви Туск, който заради събитията в Украйна още във вторник вечерта свика извънредно заседание на своя кабинет. „Не можем да останем безучастни в този момент, защото сме убедени, че от случващото се в Украйна зависи сигурността и бъдещето на целия регион, включително на Полша“, каза премиерът.

Шрьодер отказа да посредничи в конфликта

Междувременно бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който беше споменаван като възможен посредник за решаването на кризата в Украйна, отхвърли такава възможност. Според него е редно подобна посредническа функция да се поеме от ООН. Пред „Шпигел“ онлайн той освен това заявява, че е против налагането на санкции срещу Украйна.

Известно е, че руският президент Путин е в отлични отношения с бившия германски канцлер Шрьодер, който стана шеф на надзорния съвет на енергийния проект „Северен поток“. Руският държавен концерн „Газпром“ е мажоритарен собственик.

Bookmark and Share

Добавете коментар


× 8 = 16

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI