|петък, ноември 16, 2018
Навигатор Home » Култура » Литература » Сън и реалност се преплитат в “Кошмар от хиляда и една нощ”

Сън и реалност се преплитат в “Кошмар от хиляда и една нощ” 

Invalid or Broken rss link.
“Арабски кошмар“
Bookmark and Share

“Кошмар от хиляда и една нощ”
Робърт Ъруин
издателство “Еднорог”

“Кошмар от хиляда и една нощ” - Робърт ЪруинРобърт Ъруин, учен и познавач на средновековната арабска литература, е преподавал в университета “Сейнт Андрюс“. Отказва се от академичния живот, за да се отдаде изцяло на писане, но продължава да изнася лекции в Оксфорд, Кеймбридж и Института за ориенталски и африкански проучвания. Същевременно работи като редактор на близкоизточната секция в “Таймс Литерари Съплемент“. Автор на “История на ориентализма“, признат авторитет по въпросите, свързани с “Хиляда и една нощ“.

Младият английски поклонник Балиан, озовал се в лабиринтите на Кайро по времето на мамелюците, попада в един приказен, но и страшен свят, където е много трудно да разграничиш истината от фантазията. Джуджета, шарлатани, маймуни и просяци се мяркат като видени насън, загадъчни красавици го оплитат в мрежите си, а срещата му с Йол, разказвача на приказки като онези, които светът ще опознае под заглавието “Хиляда и една нощ“, се оказва съдбоносна и за двамата.

Измъчван от странни съновидения, опитвайки се да си ги обясни, Балиан е всмукан във водовъртеж от разкази, предания и сънища. Търсенията му го срещат с тайнствения Отец на котките – лечител и познавач на сънищата – и го заплитат в интригите на шпионина Вейн. По всичко личи, че в центъра на загадката е една тайнствена болест, за която се шушука в Кайро, болест, нападаща спящите, наречена “Арабски кошмар“. Сън и реалност се преплитат шеметно в тази изкусителна ориенталска фантазия.

“Творение, достойно за Борхес.”
Ню Йорк Таймс

“Нещо като пътеводител на сомнамбула – остроумен, еротичен и страшен.”
Фикшън Мегъзин

Bookmark and Share

Добавете коментар


− 7 = 1

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI