|петък, септември 21, 2018
Навигатор Home » България » За хората » Смолян отново ще има драматичен театър

Смолян отново ще има драматичен театър 

Invalid or Broken rss link.
Смолян отново ще има драматичен театър
Bookmark and Share

Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти и за създаване на Родопски драматичен театър “Николай Хайтов”. Постановлението ревизира действия от 2010/2011 г., довели до сливане на драматични и куклени театри на териториален принцип. Този акт ще позволи да се възстанови сценичната дейност в различни региони на страната и да се създаде възможност на аудиториите за достъп до качествена продукция.

С постановлението Кукленият театър в Силистра се преобразува в Драматично-куклен театър, а Театрално-продуцентският център “Йордан Йовков” в Добрич – в Драматичен театър “Йордан Йовков”. Това решение ще позволи в Силистра да се поставят самостоятелни театрални спектакли – дейност, реализирана в последните години единствено от ТПЦ “Йордан Йовков”. Театрите в Разград и Кърджали стават театрално-музикални центрове, което отговаря на извършваната към момента от тях дейност не само в сферата на театралното, но и на танцовото и музикално изкуство.

Създава се и нов второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на културата – Родопски драматичен театър “Николай Хайтов”. Театърът в Смолян беше преобразуван през 2010 г. чрез вливане в ДТ “Масалитинов” – Пловдив. В последствие целият състав на трупата е съкратен и в региона не се извършва никаква театрална дейност.

Bookmark and Share

Добавете коментар


7 − 7 =

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI