|събота, октомври 20, 2018
Навигатор Home » Регионални » Продават корабния завод в Бургас заради дългове

Продават корабния завод в Бургас заради дългове 

Invalid or Broken rss link.
Продават корабния завод в Бургас заради дългове
Bookmark and Share

Частен съдебен изпълнител извади на публична продан активите на дружество „Бургаски корабостроителници“. Заводът е обявен на търг от съдия-изпълнител Таня Маджарова. В обявлението се казва, че взискател по изпълнителното дело е „Първа инвестиционна банка“, към която корабостроителницата е натрупала дългове.

Парцелите, разположени върху над 700 декара на първа линия край морето, заедно със сградите са обявени с начална тръжна цена от 47 милиона лева, предаде БТА. В пакета разпродавани активи влизат над 20 производствени и административни сгради. През декември 2013 г., 140 работници в „Бургаски корабостроителници“ бяха съкратени, като всеки от тях има да получава по няколко заплати. Общата сума, която дружеството дължи за възнаграждения е 700 хиляди лева.

Фалитът на бургаската корабостроителница е умишлен, твърдят с писмо до медиите уволнените работници. Според тях от приватизирането на дружеството от 2000 г., е започнало целенасочено и системно източване на фирмата, което е довело до нейния фалит в края на 2013 г. При последното си посещение в Бургас социалният министър Хасан Адемов обяви пред журналисти, че държавата няма как да помогне на „Бургаски корабостроителници“, тъй като дружеството е частнo. Той добави, че единственото, което социалното министерство може да направи, е да информира работниците, че могат да вземат част от дължимите им заплати от Фонда за гарантирани вземания към НОИ. Това може да стане, след като съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност срещу корабостроителницата бъде вписано в Търговския регистър.

Bookmark and Share

Добавете коментар


8 + 3 =

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI