|понеделник, ноември 12, 2018
Навигатор Home » Култура » Литература » Поезията на Кавафис – за еротиката, философията и историята

Поезията на Кавафис – за еротиката, философията и историята 

Invalid or Broken rss link.
Поезията на Кавафис - за еротиката, философията и историята
Bookmark and Share

Представянето е посветено на двойния юбилей на гръцкия поетНа 27 август (вторник) от 17:30 часа в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ за първи път у нас ще бъде представен превода на колоритното цялостно творчество на отричания и възхваляван гръцки поет – Константинос Петру Кавафис.

Представянето на атрактивните художествени произведения е посветено на двойния юбилей на гръцкия поет, придобил световна слава и признание с таланта си – 150 години от рождението му и 80 години от неговата смърт.

Роденият в Александрия поет се отличава с уникален и неповторим език, както и с това, че не използва нито римата като похват, нито ритъма и другите художествени средства. Отричайки течението на Романтизма, Кавафис пише за историята, философията и еротиката, а в негови герои се превръщат маргинални образи, осъдени от обществото.

Българският превод на цялостната поезия на гръцкия автор е дело на Константинос Марицас, който макар и трудно успява да предаде уникалността на езика и емоционалната атмосфера на Кавафис.

Bookmark and Share

Добавете коментар


− 1 = 6

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI