|събота, октомври 20, 2018
Навигатор Home » Регионални » Община Русе търси финансиране за ремонт на Художествената галерия

Община Русе търси финансиране за ремонт на Художествената галерия 

Invalid or Broken rss link.
Община Русе търси финансиране за ремонт на Художествената галерия
Bookmark and Share

“Община Русе ще кандидатства за финансиране на цялостен ремонт на Художествената галерия от Европейските фондове“. Това коментира кметът Пламен Стоилов по повод на срутилата се част от стъкления покрив на културния институт.

Сградата е застрахована и в момента се прави оценка на щетите. Във връзка с появилите се в югозападната част на зданието пукнатини по стените, които се разширяват непрекъснато, кметът Пламен Стоилов заяви, че първо ще бъде извършено геодезическо заснемане. То ще установи причината за тях. Той допълни, че за укрепването на тази част от галерията ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Иначе, има готов проект за капиталов ремонт на сградата, който е на стойност 1 300 000лв. Именно за неговото реализиране ще се търсят средства от Европейските фондове.

Основен ремонт на сградата на изградената през 1975 г. Художествена галерия до момента не е правен.

Община Русе вече привлече евросредства за други знакови обекти от културната инфраструктура, като Регионалната библиотека, Регионалния исторически музей и Природонаучния музей. В момента те се обновяват и модернизират по проект “Развитие на културно-историческите атракции в градски туристически ансамбъл“. Община Русе получи от държавния бюджет и целеви средства за ремонта на къщата-музей “Баба Тонка“, който е в ход.

Bookmark and Share

Добавете коментар


× 5 = 10

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI