|вторник, ноември 13, 2018
Навигатор Home » България » Власт » За ЧРД – възобновяват делото срещу Борисов за Чакъра

За ЧРД – възобновяват делото срещу Борисов за Чакъра 

Invalid or Broken rss link.
Къщата на Чакъра
Bookmark and Share

Темида подхваща и Бойко Борисов. Лошата новина дойде навръх рожденния ден на бившия премиер. Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Процедурата е задействана  след получаването на присъдата от Страсбург. През февруари Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нарушаване на правото на живот на Чакъра. През декември 2003 г. по заповед на главния секретар на МВР Бойко Борисов бе обстрелвана с гранатомет къщата, в която се бе заключил Чакъра. Българското разследване обаче прие, че мъжът всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Решение на Евросъда по делото „Димов и други срещу България“ е първото, в което Борисов поименно е споменат – при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на полицейска операция, окачествена в Страсбург като нарушение на най-основното човешко право – правото на живот. Евромагистратите постановиха България да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чакъра и 4684 евро на адвокатите им.

Причината е в прословутата двудневна операция на 10 и 11 декември 2003 г. по задържането на 48-годишния Тодор Димов – Чакъра, във вилата му в Харманли. След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи втората част на операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.

От Пловдивската военноокръжна прокуратура образуват дело срещу полицейските служители участвали в акцията. Военните магистрати обаче го прекратяват през 2005 г. Близките на Чакъра завеждат дело в Страсбург, където са установени няколко безспорни факта : че полицейските сили са били многобройни срещу един-единствен човек, че са използвани мощни гранотомети срещу къщата, в която се барикадирал Чакъра, че разследването е непълно, тъй като не са разпитани „барети“ от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР, за да не се разкрие тяхната самоличност. Досега официалната версия по случая бе, че Чакъра се самоубил с граната, преди домът му да бъде атакуван с гранатомети. Новото разследване трябва да я потвърди или отхвърли.

Bookmark and Share

Добавете коментар


4 − = 1

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI