|събота, октомври 20, 2018
Навигатор Home » Регионални » Десислава Терзиева подписа договора за Северната скоростна тангента

Десислава Терзиева подписа договора за Северната скоростна тангента 

Invalid or Broken rss link.
Десислава Терзиева подписа договора за Северната скоростна тангента
Bookmark and Share

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева  подписа  договора за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Северната скоростна тангента. Проектът се финансира от ОП “Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Общата дължина на предвидения за строителство участък е 16,54 км, а договорът за БФП е за 235 млн.лв.

“Особено съм радостна, че дългоочакваният  договор за Северната скоростна тангента е вече факт, тъй като проектът е особено важен за София“, заяви след подписването министър Терзиева. Тя припомни, че благодарение на усилията на правителството, с подготовката на проекта за Светната скоростна тангента  страната ни не е загубила нито стотинка от ЕС по Оперативна програма “Регионално развитие“.

Терзиева посочи, че проектът  свързва магистралите “Хемус“, “Люлин“, “София-Калотина“ и “Тракия“. Реализацията му  ще доведе до намаляване на трафика по околовръстния път, ще намали вредните емисии, а и ще подобри безопасността на движението. “Разчитам на Агенция  “Пътна инфраструктура“  и строителите  да свършат качествено и в срок проекта, за да може в края на 2015 г. да имаме чисто нов път, от който да се ползват гражданите на София и всички, които преминават през страната ни“, каза още регионалният министър.

Десислава Терзиева обясни, че след изготвянето на техническия  проект ще бъде съставена пътна карта, в която ще бъдат разписани детайлно ангажиментите и сроковете, които имат АПИ и Столична община за успешното изпълнение на проекта. Министърът уточни, че съгласно рамково споразумение от 30.03.2010 г. между Столична община и АПИ, дейностите от компетенциите на Столична община са както следва:

- Провеждане на отчуждителни процедури за изместване на обекти на техническата инфраструктура, попадащи извън обхвата на пътя;

- Осигуряване на необходимите устройствени планове за всички съоръжения на техническата инфраструктура;

- Изграждане на продължението на бул. “Илиянци“ от надлеза на съществуващата околовръстна жп линия до връзката му с бул. “Лазар Михайлов“;

- Изграждане на продължението на бул. “Източна тангента“ от бул. “Ботевградско шосе“ до бул. “Чепинско шосе“.

По отношение на отчуждителните процедури на частните терени и  недоволството на  част от собствениците на имоти от определените цени министърът заяви, че експертните оценки на засегнатите имоти са изготвени от външни изпълнители в съответствие с разпоредбите на Глава трета от Закона за държавната собственост.  “Методиката по Закона за държавната собственост в този й вид е приета в края на 2010 г. и съгласно нея лицензираният оценител по закон няма правно основание да издирва по своя инициатива вписани сделки  и да ги използва като пазарни аналози, заяви министър Терзиева. Тя добави, че Експертните оценки са подготвени от експерти,  определени с обществена поръчка и по методика, приета от  предишното правителството “Експертните оценки подлежат на съдебно обжалване, така  че всеки собственик може да обжалва оценката. Крайно ще е решението на съда“, подчерта Терзиева. Тя каза, че  като министър еднолично не може да реши и да отмени оценките. “Аз нямам такива правомощия, затова решението на съда е решаващо“, подчерта министърът.

Bookmark and Share

Добавете коментар


5 − = 4

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI