|вторник, октомври 16, 2018
Навигатор Home » Бизнес » Технологии » Биоразградимите батерии – евтини и екологични

Биоразградимите батерии – евтини и екологични 

Invalid or Broken rss link.
Биоразградимите батерии – евтини и екологични
Bookmark and Share

Батериите са един от най-важните компоненти на съвременните мобилни устройства. Именно поради тази причина непрекъснато се търсят нови технологии, които да подобрят възможностите им.

Специалисти от американската компания Virginia Tech проведоха експерименти с модели на батерии, които са биоразградими, имат по-висока енергийна плътност, а в същото време са по-евтини за производство. Тези батерии използват захар, за да функционират, което определено е доста атрактивна идея. Прототипът, който разработчиците тестваха представлява ензимна горивна клетка, използваща малтодекстрин като източник на енергия.

Малтодекстринът в основата си е съставен от полизахарид, който се произвежда при хидролизата на нишесте. Вместо скъпите катализатори като платина в настоящите батерии учените използват специални ензими. Идеята е, че когато малтодекстринът влезе в контакт с въздуха се отделят вода и електричество и именно това е основната концепция в технологията на експертите. Мнението им е, че органичните материали имат невероятен потенциал да подобрят възможностите на батериите и да революционизират изцяло индустрията.

Проектът представлява много интересно съчетание между ниска цена, висока производителност и екологичност.

Биорагзрадимите батерии са и незапалими, което е едно от големите им предимства пред останалите модели.

Bookmark and Share

Добавете коментар


8 + 5 =

4/Lngl7Z82TxYotfu8siTf-JKwwr4z.4oDR1myQfAcYOl05ti8ZT3b77AZ_hAI