PERI предава професионалния си опит на младите в строителния бранш

0

През 2007 г. PERI стартира международно състезание по инженеринг за ученици и студенти в сферата на строителството. Вече 12 години бъдещите специалисти от цял свят показват своите умения и се подготвят за реалната работна среда. Поставените задачи са базирани на актуални проекти и целят да задълбочат познанията им за практическото проектиране на решения с кофражи и скеле. В процеса на работа участниците се запознават в детайли с всички системи от продуктовото портфолио на PERI и със софтуера PERI CAD. Работата е екипна, а накрая ги очакват много награди, сред които и посещение в централата на компанията във Вайсенхорн, Германия.

На местно ниво в България вече трета година се организира конкурс за курсов проект по „Технология на строителството“ в колаборация с катедра „Технология и механизация на строителството“ към Университета по архитектура, строителство и геодезия в столицата. В него се включват студенти IV курс, като разработват проекта си изцяло с PERI системи, давайки най-добро решение за изпълнение на заданието. През 2018 и 2019 г. общо 6 студента получиха пълна стипендия за следващия семестър, посетиха ключови за България обекти, а двамата победители прекараха един ден с PERI, опознавайки екипа и дейностите на компанията – търговски екип, инженерен екип, логистика, както и осъществиха посещения на действащи проекти. Някои от участниците получиха и предложение за стаж в компанията, като прекараха няколко месеца в техническото бюро или са част от екипа и до днес. В края на месец юли предстои защитата на проектите и на тазгодишните участници.

Разбира се, от голямо значение е качеството и актуалната теоритична част на дисциплините, включващи системите за кофраж и скеле – част от образованието, което получават учениците и студентите в България. Техните разработки в проектите на този етап са симулативни, но ги подготвят за предстоящата реалната работна среда. Това е причината през 2019 г. да представим продуктите на PERI пред всички преподаватели от катедра ТМС към УАСГ, студентите от ВСУ „Любен Каравелов“ , изучаващи дисциплина „Кофражи и скелета“ и пред всички ученици от 11 клас и техните учители от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Всеки наш гост посети и изложбената зала, за да види представените решения на PERI. В двете учебни заведения са поставени някои от нашите системи, за да могат учащите да извършват различни демонстрации.

В началото на 2019 г. гостувахме и на събитието „Работна площадка – професия строител“ във ВСУ „Черноризец Храбър“, където също представихме наши решения, а няколко отбора от студенти се съревноваваха в състезание по сглобяване на многофункционалната система DUO. Разделихме се с много нови познания за иновативния кофраж, усмивки и награди.

Една от другите инициативи, чрез които компанията се старае да информира будните млади хора от строителния сектор, са „Академия Лидерите“, в която участваме вече трета поредна година, представяйки актуални теми, придружени с интересен казус пред подбрани студенти. Те презентираха пред нас решенията си по отбори и вече няколко от тях са част от екипа на компанията – в техническото бюро, като търговско-технически консултанти и супервайзори.

Следващата инициатива от поредицата е „Лидерите, които строят“, където управителят Георги Димитров представи неведнъж компанията и участва в дискусии пред студентите. За първи път миналата година участвахме и в Лятна Академия Лидерите”. Там отбори от ученици от цяла България се състезаваха, сглобявайки кофражните системи DUO и GRIDFLEX. През септември предстои и тазгодишното ни участие.

Включихме се и в събитието на IEC – Архитектурно – строителна седмица през 2019, където представихме някои от продуктите на PERI. Мероприятието премина успешно с много нови контакти и обмяна на опит с колегите от бранша.

Последната инициатива, за която ще ви споделим, е международната конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения”, където представихме системите скеле PERI UP пред пълна зала с преподаватели и студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“.

PERI България винаги ще обръща поглед към младите хора със стремеж за развитието им като бъдещи специалисти.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си