Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Oslo Gardermoen – най-зеленият авиотерминал в света

Oslo Gardermoen – най-зеленият авиотерминал в света 

21-8

Архитектите са намалили въглеродния отпечатък на летището с 35%

21-6Новото разширено летище в Осло с площ от 115 000 кв. м е най-зеленият летищен терминал в света. Това е първата в световен мащаб летищна сграда, постигнала рейтинг за устойчивост BREEAM Excellence. Проектът за това впечатляващо съоръжение е дело на Скандинавска служба по архитектура” NOA. Първият етап на изграждане на летището е през 1998 г., но след появилата се нужда от разширение същият екип прави допълнение на проекта. Дългото 300 метра разширение запазва стилния, семпъл и емблематичен външен вид на сградата, като същевременно увеличава капацитета на летището от 19 млн. пътници на 30 милиона пасажери.

21-aНовият терминал на аеропорта в норвежката столица респектира експертите с редица функции за енергийна ефективност, както и с локалната си система за добиване на енергия. Най-забележимата енергоспестяваща мярка обаче е внедряването на система за събиране и съхранение на сняг през зимата, който се използва като охладител през лятото.

Изкуственото осветление е сведено до минимум в полза на естествената дневна светлина, за да се подобри комфортът за пътниците и да се намалят енергийните потребности. Наред с оригиналните решения в проекта – за повече естествена светлина и повторното използване на сняг като охладител през лятото, архитектите са намалили въглеродния отпечатък на летището с 35% и чрез употребата на екологични и рециклирани материали.

21-c21-9

21-bВ самия груб строеж на новия корпус на летището са вложени рециклирана стомана и бетон, смесени с вулканична пепел. Подобрената изолация е помогнала на сградата да постигне енергийна ефективност, отговаряща на стандарта „пасивна къща“.

Всички екстериорни и интериорни решения заедно с добиването на енергия на място са намалили потреблението на енергия с над 50% в сравнение със съществуващия терминал.

21-7Комфортът на пътниците, преминаващи през летище Oslo Gardermoen, се допълва от авангардни пространствени решения и функционална мебелировка в чакалните. Новият терминал е изцяло облицован с дървен материал, устойчиво добит от скандинавските гори. Зелени стени и водни елементи допълват екоатмосферата на уникалния аеропорт.

Снимки:                         

NOA и Ясен Крайчев

Добавете коментар