Навигатор Home » Архитектура » Kачествено ли се изпълнява реставрацията на старинни обекти?

Kачествено ли се изпълнява реставрацията на старинни обекти? 

8-9-2

Арх. Галя Антова, председател на РК на КАБ – Видин:

Ако се спазва законът, няма проблем

8-9_Vidin Ако при възстановяването на старинните сгради се спазва Законът за културното наследство, проблеми няма. Защото в тази област има строга регламентация – кой може да проектира, да изпълнява реставрацията, надзора. Тя не може да бъде правена от неспециалисти. Известно е, че това правят фирми с лиценз. Е, ако някоя от тях не си свърши работата, се получават неудачи.

Аз съм се специализирала в реставрация на такива сгради. Проектирането им е по-особено, тъй като те са най-малко на 100 години. Доста от моите проекти са изпълнени и сградите изглеждат много добре. Изготвила съм проекти за възстановяване на стари храмове в Димово, Рабиша, Неговановци, но собственикът им не може да осигури финансиране и реставрацията не може да започне. Аз съм за ремонти на тези сгради, а не за събарянето им. Но възстановяването им в първоначалния вид е скъпо, затова някои предпочитат да ги бутат и на тяхно място да вдигат нови. Това не е добро решение.

8-9_Vidin.

Реставрацията на храм „Св. Георги Победоносец” в с. Делейна, общ. Брегово

Проекти на бургаски архитекти с награди от АрхиМория

Ирина ГЕНОВА

Над 70 бургаски архитекти участваха в тазгодишното изложение АрхиМория 2017, което се намира на площад „Тройката” и в момента.

Най-добрите проекти бяха наградени, а церемонията бе проведена в експоцентър „Флора“.

Журито бе в състав: доц. д-р арх. Орлин Давчев – зам.-декан на АФ на УАСГ, доц. д-р арх. Мария Давчева – гл. редактор на списание „Архитектура”, арх. Николай Давидков – Катедра История и теория УАСГ, студио „Прожектиране”, арх. Пламена Георгиева – зам. гл. редактор на списание „Архитектура”.

Специалната награда на АрхиМория 2017 спечели студио „Мотто” – арх. Десислава Стоянова, арх. Габриела Илиева и арх. Мариана Сърбова.

8-9_Burgas_Nagradi-1

Специалната награда на АрхиМория 2017 спечели студио „Мотто” – арх. Десислава Стоянова, арх. Габриела Илиева и арх. Мариана Сърбова

В категорията „Продуктов дизайн“ бе наградено архитектурно бюро MI Concrete.

За интериора на магазина на „Черноморско злато“ в Поморие грамота получи студио „Вертикали“. Същите архитекти взеха награда и за многофамилна сграда в ж. к. „Възраждане“ в Бургас.

В категория „Еднофамилни сгради” призът отиде при арх. Събин Попов за проект на къща в Твърдица.

За „архитектурна акупунктура“ награда взе арх. Галина Милкова.

Арх. Емил Бурулянов получи грамота за организираните от него архитектурни работилници.

За реставрация и консервация на ЖП гара Бургас бяха наградени „Аркадия“ ЕООД и „Атика Р5“ ООД. Бургаската жп гара бе обявена за Сграда на годината за 2016 г. в категория „Градски проекти с принос към развитието на градска среда – транспортна инфраструктура“.

8-9_Burgas_Nagradi-2

Арх. Емил Бурулянов (вдясно) получи грамота за организираните от него архитектурни работилници

За проекта за реконструкцията на бургаското сиропиталище и превръщането му в най-иновативното общообразователно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията“ приз получи Проектантска организация.

Наградени бяха и двама дипломанти, които също изложиха проектите си на АрхиМория 2017 – Иван Георгиев и Жана Иванова.

След церемонията бургаските архитекти слушаха лекцията на студио MIODESIGN, представлявано от архитектите Мария и Орлин Давчеви.

Арх. Антон Василев, РК на КАБ – София-град:

Трудностите са свързани с финансирането

8-9=A_Vasilev_1Един от проблемите според мен е свързан с кадрите. С това, че има много малко подготвени специалисти, които могат да изпълняват такъв тип проекти. Иначе не бих казал, че реставрацията на старинните къщи се извършва некачествено. Напротив, има чудесно изпълнени обекти. Сгради образци могат да се видят на много места в София. А и не само в столицата. Навсякъде, във всяко кътче на страната има примери за стари къщи, които са реконструирани брилянтно. Така че проблемът с качеството не идва оттук. По-скоро трудностите са свързани с финансирането, особено когато става дума за обществени поръчки. Знаете, че водеща почти винаги е най-ниската цена. Оттам идват и нередностите. Дали обектът ще бъде компрометиран, или ще бъде изпълнен качествено, според мен зависи най-много от средствата.


ПОКАНА

Изложба „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери”

на арх. Славчо Мерджанов


Откриване – на 23.11.2017 от 17:30 часа в София, ул. „Кракра“ №11, зала 2

8-9-Izlojba.1

Арх. Славчо Мерджанов

Голямата болка на арх. Славчо Мерджанов е състоянието и поддържането на реставрираните сгради в Пловдив, а и в цялата страна. Дълги години заедно с колегите Румяна Пройкова и Вера Коларова ръководи реставрациите в архитектурен резерват „Старинен Пловдив”. Последният му проект с Вера Коларова е „Асенова крепост”.

 

8-9-Izlojba.2


Арх. Милен Маринов, РК на КАБ – Велико Търново:

Липсват подготвени кадри

8-9-arh.milen-marinovИмаме много положителни примери за добре реставрирани обекти в страната, но има и доста провали. Причината е, че консервацията и реставрацията често се изпълняват от фирми, които нямат професионален опит в тази работа. Липсват подготвени кадри за тези специфичните дейности – като се започне от строителите, и се стигне до реставраторите. Едва сега чакаме да излязат първите кадри по консервация и реставрация от средните училища. Има обаче празнина и недостиг на професионалисти с опит в реставрацията. Много липсва закритият преди години Национален институт за паметници на културата, или НИПК. Той даваше възможност за обучение и качествена подготовка. Кадри от цялата страна се изпращаха на школи в И8-9-0талия и колегите един на друг си придавахме опита и знанията за тази тънка и трудна дейност – реставрацията.

Ако премахнем проблема с недостатъчните специалисти и подготовката им, мога да кажа, че у нас навлязоха много и висококачествени материали, които дават отлични резултати при реставрацията.8-9-NEU-2

 

 

Добавете коментар