Gallup International: Българите са малко по-оптимистични за икономиката

0

През последните години икономическият оптимизъм по света по-скоро намалява, след като преди това значително се покачваше. Очакванията на българите по отношение на икономическото развитие на страната обикновено са по-песимистични в сравнение с очакванията по света, но в последните години в България като че ли има и известно разведряване. Такава е равносметката трийсет години след началото на промените у нас, констатират социолозите на световната Gallup International Association, която проведе традиционното си годишно проучване за нагласите за икономиката в 60 държави от целия свят.

Данните са обобщени от „Галъп интернешънъл“ специално за Българската национална телевизия, като поводът е 30-та годишнина от началото на промените в страната.

Най-големият пик на песимизма по света беше по време на световната криза преди десетилетие. След това започна и ръст на оптимизма, който премина даже над 40%, но сега вече се установява на нива от около 30%.

Напоследък има средно 35% неутрални очаквания по света, средно 30% песимизъм и още 30% оптимизъм. Останалите се затрудняват да отговорят.

Последните вълни на изследването показват, че най-сериозно се притесняват за просперитета си жителите на Европа, като сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция, Великобритания.

Икономически подем очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия, Индия.

Казано накратко, Западът се бои за просперитета си, а югът и изтокът очакват просперитет.

Къде сме ние

В България връх вземат неутралните очаквания за сметка на песимизма, който иначе преобладаваше от началото на века.

В края на второто десетилетие на новия век средно 15% от сънародниците ни очакват икономически подем, средно 30% – икономически трудности, а 40% не очакват промяна. Останалите се колебаят.

Сред нашите съседи песимизмът по отношение на икономическото развитие също е силен. Дълго време Гърция е сред водещите страни по този показател наред с Румъния и Турция, констатират социолозите.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си