Навигатор Home » Архитектура » Future of Design разкри възможностите на технологиите в сферата на проектирането и архитектурата

Future of Design разкри възможностите на технологиите в сферата на проектирането и архитектурата 

MKN_6163

Топ лектори демонстрираха използването на виртуална реалност за презентация пред клиенти

Катя КОСТОВА

Събитието Future of Design показа как технологиите в съвременния свят могат да улеснят работата на специалистите и да им осигурят възможност да реализират творческите си идеи, да работят съвместно и да печелят повече клиенти.

MKN_6222Присъстващите имаха възможност да се запознаят с един от световните лидери сред софтуерните решения за дизайн и BIM – Vectorworks, а също така и какви са подобренията и нововъведенията в последната версия.

Шестимата лектори, трима от които топ мениджъри на американската компания Vectorworks Inc., дошли в България специално за събитието, описаха ролята на съвременните софтуерни решения в процеса на дизайн.

Те засегнаха теми от сферата на архитектурата и ландшафтното проектиране, като използването на виртуална реалност при презентация пред клиенти, параметричен дизайн, съвместна работа в етапите на проектиране, строеж и експлоатация на сгради.

Заместник-директорът на Vectorworks, Inc. г-н Робърт Андерсън, говори на Future of Design на тема параметричен дизайн – метод за повишаване на ефективността в процеса на проектиране, придобиващ все по-голяма популярност.

MKN_6158Главният изпълнителен директор на Vectorworks, Inc. д-р Биплаб Саркар запозна аудиторията с подобрените функционалности във Vectorworks 2018 и обясни как те подпомагат креативността, като същевременно оптимизират работния процес на дизайнерите.

Третият гост на събитието от САЩ – Хуан Карлос Фабиани, говори за използването на COBie формат данни в целия жизнен цикъл на сградата – от фаза идея до строеж и поддръжка. Експертът разказа как този формат подпомага проектантите да създават модели, богати на информация, създава добавена стойност и помага на архитектите да печелят повече клиенти.

Арх. Ангел Захариев, един от българските гост-лектори на Future of Design, е съосновател на „А и А Архитекти“. Той засегна темата за това как технологиите променят архитектурата, за връзката на архитектурата със съвременния продуктов дизайн и какви са предизвикателствата пред архитектите в глобалното технологично общество.

MKN_6267Ланд. арх. Стоян Начев обясни какво представлява BIM процесът в ландшафтната архитектура и запозна присъстващите на събитието със специфичните инструменти за ландшафтен дизайн на специализираното софтуерно решение – Vectorworks Landmark.

Йоанна Петрова, технически консултант в Немечек България, обясни възможностите да се печелят повече клиенти с помощта на технологиите и представи ползите на виртуалната, добавената и смесената реалност. Тя презентира пред аудиторията и модула за създаване на фотореалистични изображения – Renderworks.

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЕТО

MKN_5986През целия ден на Future of Design присъстващите имаха възможност да се докоснат до някои от най-съвременните технологии в света на проектирането, достъпни в софтуера на Vectorworks. Специалистите от Немечек България бяха разположени на 5 станции и демонстрираха на гостите на събитието някои от най-иновативните технологични решения в дизайн сферата.

На тях бяха представени възможностите на:

– Marionette – модул за параметричен дизайн, който улеснява и ускорява многократно работния процес.

– Irrigation Tools в Landmark – инструменти за изчисляване на напоителни системи, насочени към ландшафтните архитекти.

– IFC BIM Data – отворен формат данни, който улеснява съвместната работа между различни специалисти по време на целия жизнен цикъл на сградата – от дизайна до строежа и поддръжката.

– Revit Import – впечатляващи импорт и експорт възможности на Vectorworks, включително с Revit.

– Virtual and Augmented Reality – иновативни функционалности за виртуална и добавена реалност, които могат да подпомогнат както процеса на дизайн, така и представянето на проекта пред клиента.

Добавете коментар