СО2 емисиите от автомобилния сектор в Европейския съюз отново растат

Причината е в ръста на продажби на бензинови коли

0

Средната стойност на въглеродните емисии, отделяни от автомобилния сектор в Европейския съюз, отново са започнали да растат. Това показва статистиката на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). През 2017 г. един нов автомобил в ЕС е отделял средно 118.5 грама СО2 на километър, или с 0.4% повече в сравнение с 2016 г.

Бензиновите автомобили отделят повече въглеродни емисии от еквивалентните дизелови . По данните на ЕАОС бензиновите коли отделят средно 10-20% повече СО2 емисии спрямо дизеловите.

Като се отчете факта, че продажбите на дизелови автомобили продължават да намаляват през 2018 г., всички показания, за съжаление, сочат, че емисиите на СО2 нарастват за втора поредна година, анализират от ЕАОС .

Последните данни на ACEA показват, че миналата година само 2% от всички регистрирани нови автомобили са били електрически. От друга страна, бензиновите коли допълнително са увеличили пазарния си дял с почти 6.5 процентни пункта през 2018 г., което представлява 56.7% от всички автомобили, продадени в ЕС.

Постигането на целите за СО2 до 2021 г., а особено по-строгите цели до 2025 и 2030 г., които бяха договорени неотдавна, ще изискват много по-голямо навлизане на алтернативни автомобили.

РЕАЛНИТЕ ПРЕЧКИ

Потребителите не бързат да купуват електромобили заради няколко големи бариери. Сред тях са относително по-високите пазарни цени на тези коли и липсата на подходяща инфраструктура за зареждане в целия ЕС.

Към момента в Евросъюза има около 150 000 обществени точки за зареждане на електрически автомобили. Най-малко 2.8 млн. ще са нужни до 2030 г., изчислява Европейската комисия. Това означава почти 20-кратно увеличение през следващите 12 години.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си