Навигатор Home » Региони » 9 читалища в Монтанско с нови покриви и дограма

9 читалища в Монтанско с нови покриви и дограма 

15_Montana

Поли ВАСИЛЕВА

Общината в Монтана ремонтира 9 селски читалища, съобщи кметът Златко Живков. С нови покриви и дограма, освежени фасади са читалищата в Долна Рикса, Горно Церовене, Стубел, Сумер, Вирове, Винище, Трифоново, Войници и Долно Белотинци. В Липен освен читалището е ремонтирана и сградата на кметството.

Общата стойност на ремонтите е 350 000 лв., предвидени в общинския бюджет за 2017 г.

В община Монтана са включени 23 села. Само в три има училища, в останалите отдавна са закрити. Навсякъде хората вечер се събират в читалищата. Те се превърнаха в единствения център за общуване и срещи на жителите на селата. Много от тях развиват и художествена самодейност – поддържат певчески, танцови състави и групи за ритуали и обичаи, допълни кметът.

В Монтана ремонтират и бул. „Хаджи Димитър”. Прави се ново асфалтиране и оформяне на зелените зони. Работата трябва да приключи до месец. Преди това бе обновен бул. „Христо Ботев”. Той също е с нова настилка и алеи. Стойността на ремонта му е 600 000 лв. Средствата за ремонтите на двата булеварда са осигурени с проект на общината от Европейската програма „Региони в растеж”.

Обновлението на зоната около двата булеварда ще продължи и през следващата година, допълни Златко Живков.

Добавете коментар