Навигатор Home » Новини » 70 бургаски архитекти с проекти на АрхиМория 2017

70 бургаски архитекти с проекти на АрхиМория 2017 

Изложението АрхиМория 2017 на площад „Тройката“ в Бургас обединява разработките на проектантите от последните две години

Ирина ГЕНОВА

Традиционната за Бургас експозиция АрхиМория, на която бургаските архитекти представят своите най-добри проекти, вече е факт.

Изложението на площад „Тройката” в Бургас обединява разработките на проектантите от последните две години.

Експозицията съдържа повече от 40 табла с разнообразни творби, разделени в различни категории. Те са дело на над 70 архитекти от града.

24-5OUT-OF-School

OUT-OF-SCHOOL е училище на открито, създадено върху 200 кв. м дворно пространство в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас

OUT-OF-SCHOOL – училище на открито    

Един от проектите е OUT-OF-SCHOOL – първото училище на открито, създадено върху 200 кв. м дворно пространство в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Свети Влас. Проектът интерпретира слабо познатата тема в България за класната стая на отктиро и я обогатява чрез изнасяне под небето на основни училищни функции – учебна зона, зона за хранене, амфитеатрална зона за концерти и други културни мероприятия, зона за отдих, зона за игра.

OUT-OF-SCHOOL има обособени 4 зони – амфитеатрална, учебна зона (и за хранене), за игра, за отдих.

OUT-OF-SCHOOL предлага експериментална методика на преподаване – например учене чрез мултисензорно преживяване, като се ангажират сетивата на обоняние, слух, вкус, зрение, или усвояване на знания чрез интердисциплинарна програма, или чрез размиване на границата между академичното обучение и творческата игра.

Друг позитивен ефект на този тип проекти е създаването на връзка между училището и квартала, в който се намира.

Не на последно място, ученето на открито подтиква към изследователска дейност и спомага за фундаменталното разбиране на природните процеси.

Проектът е на Think Forward – творческо обединение на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов.

Винарните са на мода

24-2Zelanos9

Винарна „Зеланос“

Винарна „Зеланос“ е друг от представените проекти. Шатото се намира в село Славянци, а главен проектант е арх. Росица Йовчева.

Винарната е със застроена площ 1445 кв. м и разгъната застроена площ 2590 кв. м. Разположена е в парцел 8301 кв. м.

Винопроизвоството явно е на мода и това се вижда и от АрхиМория 2017. Друг от проектите е интериорното решение на фирмения магазин на „Черноморско злато“ в Поморие.

Цялостното звучене на интериора е подчинено на няколко символа: името „Черноморско злато“ се асоциира със синусоидна крива (вълна), фирменият знак – платноход, се представя в дървената обшивка и отворите (илюминатори), бъчвата – като част от производствения процес, участва със своите елементи – дъгите и цели отрязъци от нея за корпусните мебели.

Пълна промяна на съществуващи сгради

24-4JP7

Бургаската жп гара бе обявена за Сграда на годината 2016 г. в категория „Градски проекти с принос към развитието на градска среда – транспортна инфраструктура“

В АрхиМория 2017 намира място проектът за реконструкция на жп гара Бургас, изготвен от „Аркадия“ ЕООД и „Атика Р5“ ООД. Бургаската жп гара бе обявена за Сграда на годината 2016 г. в категория „Градски проекти с принос към развитието на градска среда – транспортна инфраструктура“.

Бургазлии могат да разгледат и проекта за реконструкцията на бургаското сиропиталище и превръщането му в най-иновативното общообразователно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията“.

В АрхиМория 2017 е и проектът за пълната промяна на ресторант „Младост“ към Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. Чрез реконструкцията, преустройството и въвеждането на съвременен интериорен дизайн и модерна архитектурна визия се посрещат изискванията за ресторант категория 4 звезди. По този начин се осигурява реална работна среда за провеждането на обученията по ресторантьорство.

Дипломна работа

Сред проектите е и дипломната работа на току-що завършил архитект – Иван Георгиев. Младият проектант е разработил реставрацията и реконструкцията на манастир „Света Петка“ в село Голямо Буково, община Средец.

Арх. Иван Георгиев в проекта си връща автентичната визия на църквата, като експонира оригиналния каменен градеж, предшествано от почистване и префугиране. Предвижда се реставрация на външните и вътрешните стенописи.

Празната ниша над западния вход ще бъде изписана, а керемидите от покрива ще бъдат подменени с турски. Архитектът предлага преизграждане на стълбите на аязмото, както и на част от околните зидове и ги обезопасява със стъклен парапет. Той премахва пристройката, на на нейно място дава едно по-съвременно решение за манастирската камбанария като контрапункт между метоха и църквата.

24-3Sv_Petka3

Дипломна работа – Реставрация и реконструкция на манастир „Света Петка“ в село Голямо Буково, община Средец

Транспортно планиране и пътна безопасност

В експозицията са изложени проекти, свързани с транспортно планиране, пътна безопасност, детски площадки.

Идейните решения са изготвени съвместно с фондация „Безопасни улици от Валя“ и са представени през 2015 г. във връзка с обществено обсъждане на идейни концепции за изготвяне на „Интегрирани проекти за осигуряване на балансирана градска среда“. Основната идея е да се създаде удобна и безопасна градска среда за автомобилно и пешеходно движение и същевременно да се изградят детски площадки в гъсто застроен жилищен квартал.

Като част от програмата на АрхиМория 2017 на 10 ноември от 19:00 ч. в Експозиционен център „Флора” ще се състои публична лекция на доц. д-р. арх. Орлин Давчев и доц. д-р арх. Мария Давчева – журиращи проектите в изложбата, както и награждаване на отличените разработки. Експозицията ще остане до 15 декември.

 

Добавете коментар