Навигатор Home » Икономика » 50 евро на кирилица най-търсени

50 евро на кирилица най-търсени 

18-evro

Само седмица след като бе пусната в обращение, новата банкнота от 50 евро с надпис на кирилица стана предпочитана за разплащане в брой от търговци и клиенти, отчетоха от Европейската централна банка. Тъй като купюрите с този номинал са най-фалшифицирани, тя има допълнителни защити. Именно това я прави и търсена от хората, които се страхуват да не бъдат измамени.

В новата банкнота е изписана дума „евро” на кирилица под същия надпис на латиница и на гръцки. До момента от емисията с надпис на кирилица имаше банкноти само от 5, 10 и 20 евро. Те, както и новата са законно платежно средство в 19-те държави – членки на Еврозоната. Предстои до края на следващата година новата серия да бъде допълнена и със 100 и 200 евро. Купюри с номинал 500 евро на кирилица няма да се печатат, тъй като преди година ЕЦБ реши да ги спре заради многото нерегламентирани разплащания в брой, които се извършваха с тях.

От новите пари е пусната емисия на стойност 5,4 млрд. евро от общо 8-те милиарда в обращение. Производството на една евробанкнота струва между 6 и 10 цента.

Добавете коментар