Навигатор Home » Новини » 5 млн. лв. за обновяване на площада пред НДК

5 млн. лв. за обновяване на площада пред НДК 

2_-NDK---ploshtada

Около 5 млн. лв. са отделени за ремонта на площада пред НДК, който е с площ 12,5 дка. Срокът на изпълнителя на започналия вече ремонт е до края на годината, но от Столична община заявиха, че ще направят всичко възможно да приключи още през есента.

Проектът и авторският надзор са на „Ателие Серафимов Архитекти” ООД, а изпълнител на обновяването е „Джи Пи Груп” АД

Работата при двата входа от нивото на площада към подлезите предвиждат демонтаж на отново разбития парапет на стълбите, подмяна на съществуващия парапет с нов с подобен дизайн и на височина от 105 см, подмяна, уякчаване и нова каменна облицовка на борда, корекция във височините на стъпалата й.

Седящият парапет на отвора на централния фонтан ще бъде демонтиран, като се планира скрито декоративно осветление. Ще бъде поставен по-висок предпазен парапет, което ще намали рисковете от инциденти с падания.

Планът за ремонта предвижда и демонтаж на част от варовикови плочи при вертикалните стени на прилежащите цветарници и техните шапки. Те ще бъдат обновени, като на местата, където се налага, ще бъдат поставени нови и здрави елементи.

Проектът включва и пешеходен проход около отвора на големия фонтан и водната каскада, което според авторите му ще даде още една гледна точка към двореца. Предвижда се гранитните плочи на двете стъпала, ограждащи като амфитеатър отвора на фонтана, да бъдат демонтирани. И за да бъде възможно изграждането на пешеходния пробив с подово, се предвижда разрушаване на наклонения сегмент на каскадата.

Повечето гранитни плочи на площада ще бъдат сменени. Първо всички ще бъдат демонтирани, а след това само годните ще бъдат използвани отново. Бетоновата заливка под тях ще бъде фрезована, като при ремонта няма да се използва тежка строителна техника. Върху заливката, почистена и с изгладени неравности, ще се положи съвременна хидроизолация, върху която се предвижда 5 см защитен бетонен слой. Той ще е циментно-пясъчната основа за полагането на гранитните плочи. Покрай зелените площи ще има нови бордюри. Предвижда се монтаж на нови осветителни стълбове до отворите на двата подлеза и от двете страни на централния вход. За площада е разработена схема с ивици за незрящи.

В парка ще се изгради дренажна система. На бул. „Фр. Нансен“ с кръстовището с бул. „В. Левски“ (над тунела) и на бул. „Витоша“ с кръстовището с бул. „Скобелев“ ще бъдат изградени пешеходни пътеки и перони на трамвайната спирка.

Добавете коментар