5 милиарда от ЕС усвоиха български общини

0

Реализирани са близо 4000 проекта през първия програмен период

Българските общини са реализирали близо 4 хиляди проекта през първия програмен период – 2007-2013 година. 5 млрд. евро пък са усвоените средства от Европейския съюз. Тези резултати бяха отчетени по време на годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа. По думите на председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Пазарджик Тодор Попов, това е постигнато с много нерви и усилия, в битка с бюрократичните процедури и финансови корекции на проектите. В сумата на усвоените средства влизат парите по различните оперативни програми, както и по Програмата за развитие на селските райони. Попов коментира, че 45 процента от средствата се падат на местните администрации. Всяка община у нас средно е реализирала по 15 проекта. В новия програмен период за икономическото развитие на България пък са предвидени 32 милиарда лева, напомни министърът на околната среда Ивелина Василева и прикани кметовете за по-голяма активност. Общините ще бъдат основен бенефициент по оперативните програми, а държавата ще помага. „Винаги съм смятала, че сътрудничеството между централната и местните власти е ключът към доброто управление“, подчерта министърът. Според нея една от идеите на срещите на местните власти е да се отчетат грешките, допуснати в предишния програмен период, с цел те да не се допускат отново в следващия. В Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа се включиха близо 500 делегати от България и още 15 държави. Основните акценти на форума бяха общинска борса, на която се представят успешни проекти на над 150 общини, както и общо събрание на Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа. В рамките на форума се проведе и конференцията „Компетентност и готовност на местните власти за превенция и управление на кризи“.

 

 

Росен Плевнелиев: Привличаме средства с инфраструктура и енергийни мрежи

12-13_PlevnelievМодерната инфраструктура, добрата свързаност на пътните, железопътните и енергийни мрежи са важен фактор за привличане на повече инвестиции. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференцията, посветена на готовността на местните власти за управление на кризи. „Само заедно ще бъдем по-силни и ще привлечем инвестиции. Днес можем да направим разликата между изолираните, забравени региони на Балканите в миналото и потенциала на нашето сътрудничество сега“, заяви още президентът. За пример той посочи редицата успешни проекти за модернизация в Югоизточна Европа. Поставяме здрав фундамент и даваме пример на други региони по света, допълни държавният глава и подчерта, че огромният потенциал за общи проекти в областта на транспортната инфраструктура, енергийния сектор, туризма трябва да бъде оползотворен.

 

 

Йорданка Фандъкова, кмет на София:
Инвестициите са безсмислени без превенция

12-13fanТемата за превенцията винаги е водеща. За да отговорим на големите предизвикателства – климатичните промени и растящия брой на природните катаклизми, трябва да бъдем готови за адекватна реакция и да не подценяваме анализите и прогнозите. Специалистите са категорични, че всеки лев, вложен в превенция, спестява 10 при необходимост от възстановяване. Защото каквито и инвестиции да правим, в един момент те могат да се окажат безсмислени. Важна е и темата за сътрудничеството между различните институции и междуобщинската взаимопомощ. Фонд „Солидарност“, който създадохме наскоро, обединява ресурсите на всички общини в борбата със стихиите. Всяка година Столична община подготвя резервен бюджет, който се изразходва единствено за почистване на речни корита. Важни са и инвестициите в подготовка на екипи, оборудване, съоръжения и планове за реакция при кризи.

 

 

Описаха в 40 тома наводнението в Мизия

Прокуратурата във Враца обяви резултатите от няколкомесечното разследване на причините, довели до голямото наводнение в град Мизия. Изводите на експертите и останалите разследващи съобщи Владимир Сираков от районната прокуратура в Оряхово, на когото бе възложено изясняването на случая. Това е най-мащабното разследване, правено у нас през последните години, обяви прокурорът. Разпитани са 170 свидетели, експерти са огледали 41 язовира, 37 рибарника. Мненията са събрани в 40 тома. Град Мизия буквално бе потопен на 2 август 2014 година. Според експертите, от 31 юли до 2 август в района са се изсипали от 107 до 114 л дъжд на кв. м. Коефициентът на оттока е от 0,60 до 0,75. Почвата е била преовлажнена от валежите през предишните месеци и е било невъзможно да поеме част от падналите количества нов дъжд. Достигната е пределна влагоемност – 98 процента. Площта на водосборния район на река Скът е 1074 кв. км. Той е с различна надморска височина – от 256 м при село Горно Пещене до 30 м на дъното на река Скът при Мизия. Хидроложката инфраструктура в урбанизираната част на Мизия може да пропуска вода от 60 до 90 куб. м в сек. При това количество не се предизвиква наводнение. А над града и района от 3 до 5 август са минали от 387,5 до 1000 куб. м. вода в сек. Високата вълна е била от 60–80 млн. куб. м. Залятата площ е 8,9 кв. км. Дълбочината на водата в река Скът е била 6 м, а в останалата част – 4 м. Сред населението се утвърди мнение, че приливната вълна е дошла от язовирите по река Скът. Експертите го отричат напълно – язовирите от водосбора на Скът не са причина за бедствието. Те дори са спомогнали за неговото намаляване, защото общият пълен обем на язовирите е 16 млн. куб. м. Те са били завирени на 2/3 от обемите си и са поели едва 5 млн. куб. м, което има незначителна роля за намаляване на бедствието. През август м.г. в Мизия водата се е вдигнала от три вида наводнения – речно, скатово и подпочвено. Те са се появили едновременно и това е формирало високата вълна. Това се случва един път на 1000 години, смятат експертите. Според тях бедствието е било неизбежно. Нито речното корито, нито хидротехническата инфраструктура има значение в случая. Окръжната прокуратура във Враца започва ново разследване, този път на действията на общинското ръководство и на областната управа във Враца. След като преди Мизия вече са били наводнени села от общините Враца, Борован, Хайредин, защо не са взети мерки за евакуация на населението, ще нищи прокуратурата. И в това разследване ще участват и специалисти от ДАНС, обяви прокурор Владимир Сираков.

12-13-miz1 12-13-miz2

 

 

Джуро Буквич, президент на Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS):
Местните власти имат ключова роля за икономическото развитие

Последствията от наводненията и бедствията засягат всички човешки същества. Затова ние, в качеството си на кметове, трябва да работим в посока преодоляване на кризите на местно равнище, тъй като ние сме най- близо до гражданите. Знаем много добре, че от нас, от нашите действия, зависи дали ще се случат подобни бедствия в големи мащаби и как ще ги преодолеем. Наводнинията и различните индустриални катастрофи са явления, които по всяко време могат да ни връхлетят, затова ние трябва да бъдем добре подготвени и да знаем как да ги предотвратим. Ние разполагаме с много средства и ресурси за управление на рисковете и е изключително важно да умеем да развиваме благоустройствена дейност. Убеден съм, че идеите и опитът, които разменихме на тази среща, ще ни дадат нови сили да се справяме с проблемите. Подобни форуми са важни заради динамиката на икономиката в региона и ключовата роля, която имат местните власти за икономическото развитие. Обмяната на добри практики и идеи са ключът, който ще придаде регионално измерение на икономическото възстановяване и просперитет.

 

 

Ели Фукс, президент на „ERSolution“, Израел:
Разработваме технологии за по-интелигентни градове

Нашата компания е специализирана в разработването на технологии за управление на извънредни ситуации, с което помага на регионите да бъдат по-сигурни, издръжливи и интелигентни. Израел се развива много добре в това отношение. Разработваме уникални концепции на много нива. Създали сме напълно автоматизирана технология за реакция при кризи, която действа в реално време. С нея може да се проследи дори спукана водопроводна тръба. Справяме се със земетресения, наводнения, терористични атаки. Киберсигурността в наши дни е от водещо значение. Примери от Турция и САЩ показват, че кибератаките могат да нанесат сериозни поражения върху инфраструктурата. Затова ние прилагаме многопластов холистичен подход, модулна технология, която обхваща както природните бедствия, така и проблемите на сигурността.

 

 

Хоакин Торо, главен експерт „Управление на риска“ в Световната банка:
Важно е подобряването на строителните стандарти

Когато започнах да работя в региона, разбрах, че нагласите по отношение на бедствията не са достатъчно активни. В сравнение с други райони на света обаче имате повече време за подготовка и редуциране на риска. Проблемът е, че бедствието започва и свършва на местно ниво. Затова устойчивостта и гъвкавостта са местна отговорност. За да ги изградим, ние трябва да разбираме естеството на риска. Важно е да се знае, че бедствията в близост до градовете, в които не се спазват строителните норми, излагат населението на сериозен риск. Друг проблем е, че някои градове се разрастват без подходящи градоустройствени решения. За да имаме устойчиво общество, трябва да се съсредоточим в 3 важни области: ремонт на инфраструктурни елементи, подобряване на строителните стандарти и възстановяване на щетите от бедствия.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си