Малки и големи ремонти на инфраструктурата ще се правят на десетки места в столицата

Обновяват улици и булеварди, Книжният пазар се мести за година от пл. „Славейков” пред хотел „Рила”

Катя ТОДОРОВА

39 млн. лв. от тазгодишния бюджет са отпуснати от Столична община за текущи ремонти на пътната инфраструктура в София, като основният акцент ще са улиците с обществено значение и тези в кварталите. Общо 35 екипа вече работят на територията на Столична община, а над 40 са местата, където ще се правят ремонти.

Във вътрешнокварталната и второстепенната градска мрежа се работи на база на информация, подадена от районните кметове. Вече са подписани договорите за ремонтите на няколко малки улици – „Хемус” и „Трудолюбие” (в кв. „Гео Милев”), ул. „Орех“ (в кв. „Суходол”), „Феникс“ (в кв. „Овча купел-2”) и някои други. Според зам.-кмета по „Транспорт и транспортни комуникации” на София Евгени Крусев това са улици, които ще бъдат изцяло ремонтирани или изграждани в съответните райони, а паралелно с това се работи и по текущите ремонти на малките улички и големите булеварди. Той предупреди, че до края на лятото заради ремонтите на места са възможни задръствания.

До края на 2018 г. трябва да приключи реконструкцията на 2 булеварда, недовършени от миналата година, планират от Столична община. Първата е за разширяването на бул. „Тодор Каблешков”. Работата по него ще започне на 1 юни на кръстовището с бул. „Цар Борис III”. Поръчката за изграждане на още едно платно по този натоварен столичен булевард бе спечелена от „Трейс Груп Холд”, а цената е общо 8,48 млн. лв. Срокът на договора е до март 2019 г.

12-13_Remonti_Sofia.2
До края на годината трябва да завърши ремонтът на бул. „Монтевидео”

Месец по-късно, от първите дни на юли, се възобновява и работата по бул. „Монтевидео” в кв. „Овча купел”, който ще се разширява в отсечката от ул. „Боряна” до бул. „Н. Петков”. За догодина ще остане участъкът откъм северния край на булеварда при изграждащата се метростанция от третия лъч.

В края на юли ще се преасфалтира част от бул. „В. Левски” – от Ректората до бул. „П. Евтимий”. До последните дни на май трябва да започне ремонт и на бул. „Арсеналски”, намиращ се от северната страна на кв. „Лозенец”.

От общината имат намерение след края на Българското председателство на ЕС да ремонтират транспортния тунел при НДК, както и този в „Люлин”. Поръчката за първия обаче бе прекратена заради липса на кандидати. За подземното съоръжение, свързващо кв. „Западен парк” с ж. к. „Люлин”, има 3 подадени оферти – от „ГБС-Инфраструктурно строителство”, от „Станилов” и от консорциум, в който влизат „Геострой” и „Пътстрой-92”.

За големите инфраструктурни проекти Столична община ще вложи над 160 млн. лв. Голяма част от тях са осигурени от европрограмата „Региони в растеж”.

Заради мащабния ремонт на ул. „Граф Игнатиев” и част от преките й – „Шишман”, „Солунска” и „Шести септември”, най-известният книжен пазар у нас – този на столичния площад „Славейков“, вече се премести временно в градинката пред хотел „Рила“. Продавачите на книги ще се върнат отново на традиционното си място след година. Павилионите обаче ще са по-модерни, обещават от общината. Сергиите при църквата „Св. Седмочисленици” също ще изчезнат по време на ремонта. След приключването му там трябва да има пазар, но от страната на сградите, а не откъм градинката при храма. Възможно е той да е само в определени дни от седмицата.

Работата по „Граф Игнатиев” и прилежащите й улици и площади ще продължи 300 календарни дни. След разчистването на терена екипи на концесионера „Софийска вода” ще подменят ВиК инфраструктурата, която е много стара. След това работа ще започне избраната за изпълнител фирма „Джи Пи Груп”, която спечели наддаването за проекта с цена от 24,14 млн. лв.

Ремонтът на емблематичната улица в София предвижда нивата на тротоарите и на уличното платно да бъдат изравнени, за да се получи т. нар. споделено пространство. Трамвайните релси трябва да станат по-безшумни. По ул. „Солунска” ще се отделя място за велосипедисти, но без да се оформя специална алея за тях. След ремонта местата за паркиране по тази улица ще са по-малко.

Дългият ремонт в центъра доведе и до промени в транспортната схема на столицата. Спрян е трамвай 18. Трамваите 10 и 12 се обединяват в една линия под номер 10, която се движи от ж.к. „Западен парк” по маршрута на трамвай 10 до бул. „Витоша”. От там вместо по „Граф. Игнатиев” към кв. „Лозенец” завива към Централни хали и продължава по трасето на трамвай 12 към кв. „Илиянци”. Заради спирането на трамваите по „Графа” се пускат повече коли по линията на трамвай 4. Временен автобус ТМ10 се движи от Зоопарка в кв. „Хладилника” до бул. „Христо Ботев”.

Има известен шанс през тази година да започне и работата по друг мащабен проект за преобразяване на центъра на града – ремонта на зоните около Народното събрание и храма „Александър Невски”, паметника на Васил Левски, градинката „Кристал”, пространството зад Националната художествена галерия. През 2018 г. обаче най-вероятно ще е в ход само подготовката, а основите работи ще се извършват догодина. Изпълнител може би ще е фирма „ПСТ Груп” с цена 21,47 млн. лв. с ДДС. Заради Европредседателството в бюджета на София за 2018 г. бяха заложени сравнително малко средства за този проект. Така основната работа там вероятно ще е през 2019 г.

 

 

ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА

8 фирми с оферти за релси по бул. „Цар Борис ІІІ”

8 оферти са подадени досега за подмяната на трамвайните релси по бул. „Цар Борис ІІІ” от кв. „Княжево” до Съдебната палата в центъра. Те са от: „Трейс Груп Холд”, консорциум между „РВП Илиенци” и „Джи Пи Груп”, обединение между „Марко Обра Публика” и „Интегрирани строителни системи”, „Щрабаг”, консорциум между „Хидрострой” и „Водстрой 98”, обединение „Колас Рай – ИСАФ”, както и между „Геострой”, „Трансремонтстрой”, „Пътстрой-92” и между Х.С.С. и „Монолит София”.

12-13_Remonti_Sofia-KARE
Единствената подменена част от линията между Съдебната палата и „Княжево” е на кръговото при Руски паметник

Открити са пропуски в документацията на пет от участниците и са поискани допълнителни документи. Предстои оценка на техническите предложения и отваряне на ценовите оферти. За проекта се говори от няколко години, а индикативната му стойност без ДДС се изчислява на 40,44 млн. лв. при срок на изпълнение от 2 години.

Все още не е избран изпълнител и за реконструкцията на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска”. Поръчката е за 6,87 млн. лв. без ДДС. Оферти се приемат до края на май, а изпълнителят ще стане известен вероятно в края на лятото. И двата проекта за подмяна на релсите трябва да се финансират с европари.

Единствено сигурен е стартът на подмяната на релсите на кръстовището на булевардите „България” и „Гешов”. Той ще започне на 1 юли, а още в края на май тръгва обновяването на подлеза там. Трамвайните релси ще се сменят от фирмите „РВП Илиенци” и „Джи Пи Груп” срещу 1,85 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 36 дни.

 

КОНТРАПУНКТ

Без багери по морето от 15 май

12-13-ZABRANA-ZA-STROITELSTVO.PortnihОт 15 май до 1 октомври се забранява извършването на всички видове строителни и монтажни работи по Черноморието. Със заповед на кмета на община Варна Иван Портних багерите излизат от обектите на територията на комплексите „Златни пясъци”, „Св. св. Константин и Елена”, курортен комплекс „Чайка”, курортна зона „Прибой” и курортна зона местност Манастирски рид, информират от общината. За същия период се спира достъпът на тежка строителна механизация и на всякакви превозни средства, доставящи строителни материали в комплексите. Изключение се допуска за неотложни аварийно-ремонтни дейности. В периода от 1 май до 14 май изнасянето на строителни отпадъци от строежите в комплексите ставаше само в часовете от 8.00 до 10.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа, като извозването се осъществяваше по разрешения маршрут след издадено от общината удостоверение за насочване на строителни отпадъци и изкопни земни маси от съответния обект. До 14 май възложителите и изпълнителите на незавършени строежи на територията на комплексите бяха задължени да предприемат необходимите мерки за ограждане и обезопасяване на строителните обекти, да демонтират временно поставените обслужващи обекти, които са извън границата на строителната площадка, както и да почистят и възстановят нарушените в резултат на строително-монтажните работи тротоари и пътни настилки около строежите.

12-13-ZABRANA-ZA-STROITELSTVO.1
Кметът на Варна Иван Портних е категоричен, че това лято строителна техника няма да смущава почивката на курортистите

Засегнатите от строителството зелени площи трябваше да бъдат почистени от строителни отпадъци, обработени и засадени със съответния вид декоративна растителност. От общината припомнят, че за нарушаване на заповедта физическите лица ще се наказват с глоби от 1000 до 10 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица ще се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв.

 

 

ВАС РЕШИ:

Спира се строителството в парка на Сандански

Николай АНТОНОВ

Дългогодишната съдебна битка за забрана на строителството в парк „Свети Врач“ в Сандански завърши с успех. Това съобщи кметът на общината Кирил Котев след окончателното решение на Върховния административен съд в полза на общината.

12-13_Park.1От местната управа припомниха по този повод, че още през 2016 г. бе издадена заповед за строителна забрана в парка от кмета Котев, но тя се обжалваше от собственик на поземлен имот. След множество дела, които бяха спечелени от община Сандански, идва и решението на най-висша инстанция, след което строителната забрана е в сила за цялата територия на парк „Свети Врач“.

В момента тече процедура за изработване на ПУП на зоната, а всичко това ще даде възможност за балансираното развитие на един от най-големите паркове в България, коментира кметът на общината. Радвам се, че успяхме да защитим това наше решение не само защото забраната за строителството в парка бе поето като ангажимент от мен, но и защото това е един от символите на Сандански“, допълни той. По думите му, паркът е еднакво важен за развитието на Сандански като туристически и спортен център и за местните хора, които да имат приятно място за разходка и за игра на своите деца. „Затова трябва да опазим парка и да не позволим неговото застрояване“, категоричен е градоначалникът.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си