32 общини се нуждаят спешно от финансово оздравяване

0
Само към републиканския бюджет Перник дължи над 10 млн. лв.

200 млн. лв. са просрочените задължения, Перник и Белово получиха спасителни заеми

Близо 90 общини в страна са на границата на фалита. Това е една трета от всички общини в страната. Въпреки тежката ситуация, като цяло местните администрации успяват да подобрят показателите си. Ако през 2015 г. броят на общините с отрицателно салдо е бил 156, през миналата те са намалели на 60, отчетоха от Министерството на финансите. Всички те имат проблеми с разплащането за извършени дейности в различни сфери, включително и строителството, което затруднява изключително много фирмите изпълнители. Общо просрочените задължения на местната власт у нас са за близо 200 млн. лв. В тях не влизат задълженията на София.

След като в средата на миналата година влязоха в сила промени в Закона за публичните финанси, с които се въведе процедура за спасяване на кметства чрез безлихвени заеми, няколко местни администрации вече са се възползвали от тях. Като цяло отпусканите средства са по-малко от исканите. Така например при оздравителен план, представен от община Перник за 20 млн. лв., ведомството на служебния министър Кирил Ананиев е отпуснало 4 милиона безлихвен заем. Подобна е ситуацията в Белово, където, по сметките на общината, са преведени целево 2 млн. лв.

В списъка на чакащите са и общините Видин, Кърджали, Тетевен, Септември, Сливен, Чепеларе, Девин, Неделино, Мизия, Борован, Стамболово и др. Включването на дадена община в него не означава автоматично, че тя ще бъде „спасявана” от държавата. Оздравителният период трае до 3 години, през което време местните финансисти трябва да „стегнат коланите” чрез подобряване на събираемостта или чрез директно вдигане на данъците и намаляване на разходите.

През 2017 г. от списъка за оздравяване са отпаднали 15 общини, за които се смята, че след приетите мерки са постигнали положителни резултати. Това са Кресна, Лясковец, Кирково, Дупница, Рила, Ловеч, Батак, Карлово, Доспат, Мадан, Рудозем, Смолян, Костенец, Опан, Омуртаг. В същото време нови 11 общини попадат в списъка за оздравяване: Созопол, Сунгурларе, Бяла, Белоградчик, Брегово, Криводол, Оряхово, Кочериново, Лесичово, Белене и Ветово.

 

3 милиона лева

И Велинград се нареди на опашката за помощи от държавата

18-zaemi-2
Община Велинград спешно се нуждае от финансова инжекция, за да се разплати с НАП

Общинският съвет във Велинград одобри през седмицата искането за 3 млн. лв. безлихвен заем от държавата. Парите ще се използват за разплащане на част от натрупаните дългове към НАП и доставчици. В момента общината има над 20 млн. лв. задължения. Наскоро курортът получи 926 000 лв. С тях бяха разплатени на пожар стари задължения по изграждането на водопровод на улица „Юндола“, за да не бъдат запорирани сметките на общината от строителната фирма.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си