30-годишна „дупка“ в суперцентъра на Бургас става модерен парк

0
Мястото в момента прилича на блато, в което вечер крякат жаби

Теренът на непостроения ГУМ ще се превърне в градски площад с много зеленина

Ирина ГЕНОВА

Единадесет декара занемарена площ в суперцентъра на Бургас ще бъде превърната в модерен градски парк.

Най-хубавият терен в морския град е по-известен сред местните като „блатото”, „жабарника” или просто „дупката”. Става дума за онзи парцел в центъра до площад „Тройката”, който в края на 80-те години беше отреден за универсален магазин, а след това за първия мол. Вместо модерна сграда обаче мястото зее празно и грозно вече три десетилетия.

19-Burgas_proekt-2
Проектът на мола, който трябваше да бъде построен през 2006 г.

След множество провалени идеи и съдебни спорове най-сетне мястото ще бъде благоустроено. Плановете са теренът на непостроения ГУМ (градски универсален магазин) да се превърне в голям площад със зеленина, а бургазлии са призовани да предлагат идеи за преобразяването му.

Това стана възможно, след като общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на Бургас Димитър Николов за промяна предназначението на легендарния имот в идеалния център на града (наричан най-често „жабарника”) от ГУМ на „пространство с обществени функции”.

Проектът ще бъде одобрен от бургазлии.

19-Burgas_proekt-4
Бетоновият скелет на ГУМ-а, който стърчеше от 1989 до 2005 г.

„Приветствам решението на Общинския съвет за развързване на казуса с терена на недостроения ГУМ в центъра на Бургас. Има много млади бургазлии, които учат архитектура. Няма да бързаме, нека проектът, ако се стигне до такъв, да бъде изцяло одобрен от местните жители. Тогава вече ще реализираме строителството на това пространство”, заяви кметът.

„Вече 10 години сме свидетели, че този казус не се разрешава. От едно дело влизаме в друго. Започнали сме от нулата, община Бургас не беше въобще страна по делото, но успяхме да убедим съда, че сме заинтересовани и печелим дела за собственост. Последното е заедно с Областна администрация за собственост на 3 декара. Надявам се този дългогодишен казус от 1987 г. скоро да се разреши”, каза още Николов.

19-Burgas_proekt-3
„Жабарника“ от птичи поглед

Целта е „язвата“ в сърцето на Бургас да се превърне в площад, подобен на „Жени Патева” пред Стария съд, който е целият в зеленина и се използва като парк.

Докато се стигне до решението как да изглежда в бъдеще сегашната дупка до площад „Тройката”, на община Бургас й предстоят още съдебни битки, каквито тя води вече 10 години. Но нейната позиция става все по-силна, за което помага и решението на местния парламент. Кметът Димитър Николов пое ангажимент какъвто и вариант да бъде избран, това да стане след широко обсъждане и внимателно разглеждане на всички полезни предложения.

САГАТА С „ЖАБАРНИКА“

Сагата на това място започна през далечната 1987 г., когато то бе разчистено за изграждането на градски универсален магазин в Бургас. Строителството трябваше да приключи през 1989 г., но първата криза в страната го застигна и след като 30% от зданието бе готово, обектът бе замразен. Фирмата „Бургаски универсален магазин” АД (БУМ АД) влезе в процедура по ликвидация.

На терена в продължение на 17-18 години стърчаха грозни бетонови колони и плочи на два етажа, а мястото се ползваше за сметище и тоалетна. Един от пазачите дори бе убит от крадци през 1996 г.

19-Burgas_proekt

През 2005 г. ликвидаторът на БУМ Атанас Димов продаде правото на строеж на старозагорската фирма ГИР-2, класирана между другото като трета на въпросния търг с даваната от нея цена от 3 911 000 лева. Всичко това й даде правото да направи сграда с разгъната площ от 32 476 кв. м в суперцентъра на Бургас.

Договорът бе подписан от тогавашния кмет на общината Йоан Костадинов, а представители на фирмата показаха как ще изглежда лайфстайл центърът, който трябваше да носи името „Галерия“ и да бъде първият мол в града.

Проектът бе на американската архитектурна компания Laguarda.Low Architects LLC, специализирана в областта на търговските и развлекателните центрове.

През януари 2006 г. невиждана дотогава тежка техника разруши бетоновия скелет на ГУМ-а. Оттогава започнаха съдебните дела на над 40 наследници на множество малки парцели, включени в границите.

Съсобственици в парцела, отреден за ГУМ, са община Бургас, „Мариета” ООД – Стара Загора, „Търговски дом” – Стара Загора, „Трендекс България” ЕООД – Бургас и „Музеум” ЕООД – Бургас, като делбата между тях се точи от 2013 година.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си