3 млрд. лева тръгват към общините от януари

0

Общо 3 млрд. лева тръгват към българските общини още от януари догодина. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция „Перспективи за растеж на българските общини.

Пред нас е най-голямото предизвикателство – да започнем реализацията на новата оперативна програма във възможно най-кратки срокове, за което ще положим всички необходими усилия в преговорите с Европейската комисия“, заяви министърът. По думите й, общият бюджет на програмата ще даде възможност за облагородяване на градовете, както и за инвестиции в образованието, спорта и пътната инфраструктура.

Във фокуса на програмата са 39 общини, които получават по-голямата част от средствата – почти милиард и 700 млн. лв. Парите ще отидат директно за вече готови проекти, каза още министърът.

Във втората приоритетна ос са предвидени инвестиции за периферните и най-слабо развитите региони. За тях са предназначени около 400 млн. лв. Със средствата ще бъдат подкрепени най-спешните и неотложни инфраструктурни мерки.

Очаква се преговорите с ЕК за одобрението на новата оперативна програма да завършат още през ноември тази година. „Ще направим необходимото от януари следващата година да започнем да отваряме програми и възможности за кандидатстване“, категорична беше Павлова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си