15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

МРРБ готви нова Национална жилищна стратегия

Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по проект на нова Национална жилищна стратегия, информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Проектът е според световните и европейски тенденции за развитието на сектора, като за постигане на заложените в стратегията специфични цели ще бъдат разработени целеви програми.

Стратегическите цели на Националната жилищна стратегия ще са ориентирани към намиране на устойчиви дългосрочни решения за жилищния сектор. Реализирането им ще бъде в компетенциите на общинските администрации. С изпълнението на стратегията се цели да бъдат подобрени жилищните условия на уязвимите групи от населението и да бъде намален относителният дял на бездомните и на нуждаещите се от социално жилище граждани.

И в момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпълнява политики за осигуряване на социални жилища на уязвими групи от населението. По ОП „Регионално развитие“ в периода 2007-2013 г. и 2014-2020 г. са реализирани 4 пилотни проекта на стойност 16,6 млн. лв. в общините Видин, Девня, Дупница и Столична община, като са осигурени 334 социални жилища за 684 лица от уязвими социални групи. По ОПРР 2014-2020 г. са сключени 21 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекти за социални жилища с общините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Шумен, Перник, Враца, Кърджали, Ловеч, Смолян, Разград, Казанлък, Гоце Делчев, Силистра, Търговище, Петрич, Свищов, Велинград, Лом и Хасково, на обща стойност от 53,4 млн. лв. Чрез реализацията им ще бъдат осигурени 1026 социални жилища. Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ за одобрени проектни предложения за социални жилища и на общините Варна и Видин. На етап оценка е проектно предложение на община Монтана.

 

Related Articles

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ