Навигатор Home » На фокус » 20% ръст на сделките с луксозни имоти от началото на годината

20% ръст на сделките с луксозни имоти от началото на годината 

В София се наблюдава ръст на хората, решили да придобият луксозен имот с инвестиционна цел

На пазара отново има търсене на къщи и апартаменти над 600 000 евро

Катя КОСТОВА

Пазарът на лукс имоти отново е във възход, като от началото на годината има ръст на броя на сделките с над 20 на сто. Това сочи проучване на конюнктурата на компания за лукс имоти у нас „Юник естейтс”.

Пазарът на луксозни имоти отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите за периода януари-септември 2017 г., както и изключително активен летен сезон за запитвания и сделки. При растящ пазар клиентите искат да купуват, търсят собственост и сигурност. Нашите клиенти искат да купуват, а по-малко да наемат, твърдят брокери.

12-13--NEW-3Офертните цени вече отговарят на пазарните и договарянето става само в рамките най-много на 5%. Най-скъпият район в София е около Докторската градина, но там няма почти никакво предлагане. Търсят се големи апартаменти – над 160-180 кв. м, но нашият жилищен фонд не разполага с подобни жилища. Такъв имот, когато се появи на пазара, се реализира в рамките на седмица, твърдят брокери от водеща агенция.

Имаме плавен ръст на цените – около 5% спрямо 2016 г. Хубавата новина е, че се завръщат клиентите, които търсят имоти на стойност над 600 000 евро. Също така се наблюдава ръст и сред хората, решили да придобият луксозен имот с инвестиционна цел, и делът им вече достига 36 на сто. В годините на криза до 2015-а купувачи с инвестиционна цел почти нямаше. Хората с пари обикновено правят много повече огледи, защото могат да си позволят да избират, допълват търговци от имотния сектор.

Центърът на София продължава да е основната дестинация на решилите да придобият луксозен имот, като част от купувачите реновират апартаментите и ги отдават под наем, а други след ремонта решават да ги продадат и реализират печалба. Останалите райони, към които има интерес за апартаменти и къщи от сегмента, са „Бояна”, „Симеоново”, „Драгалевци”. Много са популярни затворените комплекси. Те се търсят от семейства с 2 деца, работещи хора, търсещи спокойствие.

Срокът от излизането на даден луксозен имот на пазара до намирането на купувач вече е един месец. Също така разликата между офертна и реална цена почти се стопи. При преговори отстъпката достига най-много до 5%. Наблюдава се промяна и в тенденцията при покупката на вида луксозен имот. Сега се купува повече лукс апартамент, докато в периода 2013-2014 г. акцентът беше върху къща. В момента с инвестиционна цел се купуват най-много апартаменти с две спални, разкриват брокери.

12-13--IMOTI-1

„Лозенец” и центърът са едни от основните зони за инвеститорите в лукс имоти

ПРОФИЛЪТ НА КУПУВАЧА

Има промяна в профила на купувачите на недвижимости. На пазара излезе новото поколение заможни клиенти, които работят в ИТ компании и възрастовата граница е около 30 години. Това е групата хора, които могат да си позволят луксозни имоти. Те искат да купят, но предлагането не отговаря на техните изисквания. Повечето по-нови луксозни имоти са строени около 2000 г. и тогава стандартите са били различни. Къща, в която живеят хора над 65-годишна възраст, не отговаря на изискванията на 30-годишните. Усещането за лукс се променя. Младите търсят модерна архитектура, а ние почти не можем да я предложим. Търси се бърз достъп до града, смарт системи, големи спални, жилището да има поне две бани, два дрешника. Много е трудно да се предложи такъв продукт. Хората пътуват, виждат какви са тенденциите на лукса по света и искат да ги намерят при нас, уточняват търговци на имоти.

Друго изискване, което брокерите установяват сред клиентите, е също така жилището да е с височина на таваните от 3 метра. Затова, съветват инвеститорите, новото строителство да отговаря на изискванията на младия заможен клиент, търсещ много удобства. Къщите трябва да са енергийно ефективни, за да са лукс. Основното е локацията, а сред другите екстри са нови технологии, умна къща, модерна архитектура, просторни помещения и двор около декар минимум. За да се постигне висока цена, имотът трябва да отговаря наистина на много условия, категорични са от бранша.

В СОФИЯ

Продажбите на къщи за над един милион евро се удвоиха

От началото на годината в София има два пъти повече сделки с къщи на цена над 1 млн. евро. Над този лимит обикновено у нас се купува само къща или огромен парцел. Най-скъпият апартамент е продаден за 800 хил. евро, сочат данни за лукс пазара.

Купувачите в най-високия ценови сегмент се интересуват от къщи основно от кварталите по северните склонове на Витоша. Изискването им е да имат двор 2-3 хил. кв. м. Търсене има и за къщи в центъра, които са паметници на културата. Връща се интересът към стойностните имоти.

Най-често скъпи жилища и къщи в София купуват големите арендатори на земеделска земя, производители на месо, собствениците на магазини, имащите частен бизнес в енергетиката. Хората с по-високи заплати купуват къщи, но в затворените комплекси в полите на Витоша.

Най-често лукс имоти „на зелено” купуват младите хора – на възраст до 35-38 години, склонни да рискуват. За да хванат добрата цена, те инвестират още дори преди да започне изграждането. Обикновено това са млади семейства с деца. Работещите мениджъри предпочитат да купуват в големи затворени комплекси, защото искат децата им да играят с други деца.

Богатите българи инвестират в Лондон и Виена

12-13---lux-imoti---2Най-предпочитани за инвестиция в луксозни жилища в чужбина от богатите българи са Лондон и Виена. Най-скъпите цени на сделки на нашенци в двата големи европейски града са били за по около 700 хил. евро.

Други дестинации за покупка или наемане на луксозен имот в чужбина от български граждани са Париж, Рим, Барселона и Мадрид, като най-често това се прави, когато децата на родните богаташи отиват да учат там. През последните две-три години част от българските купувачи се насочиха към придобиване на скъпи имоти в съседна Гърция, сочат данни на брокерски компании. Най-предпочитан от българите е средният ръкав – Ситония на Халкидическият полуостров. Покупките на родните паралии в южната ни съседка са основно за къщи, като са постигани и цени от 600 хил. евро.

Чужденците, решили да инвестират в България, пък купуват главно апартаменти в рамките на 200-300 хил. евро, с три спални, в райони, където лесно биха ги давали под наем и бързо ще могат да ги продадат, ако им се наложи. Те все още не се ориентират към най-високия сегмент, но в нова завършена хубава сграда купуват 2 или 3 апартамента. Повечето клиенти на скъпи имоти у нас са от арабските страни, Индия и Пакистан.

В БЛИЗКИТЕ 3 ГОДИНИ

Всеки шести паралия по света ще си купи имот

12-13-STEFANI-3

Стефани Пфефър Антон

Всеки много заможен човек в света има средно по 4 имота зад граница, а в близките 3 години се очаква 14%, или всеки шести от тях, да си купи лукс имот в чужбина. Това прогнозира в София изпълнителният вицепрезидент на Luxury Protfolio Стефани Пфефър Антон.

Тя смята още, че богаташите обичат да придобиват имоти, в които са живели известни личности или се намират на емблематични места и имат неповторима гледка. В тази връзка тя припомни, че за 350 млн. долара сега се продава имение в Бевърли хилс, в Калифорния, собственост на продуцент от Холивуд, където е бил сниман известен зад океана сериал.

Независимо от кризата броят на богатите хора в света нараства с всеки изминал ден и те търсят да вложат парите си в сигурни активи, каквито са имотите, каза Стефани Пфефър Антон. През миналата година успяхме да продадем и имението на Хю Хефнър. То е с нов собственик, но основателят на „Плейбой” има право да живее в него до края на живота си, добави Стефани Пфефър Антон.

Според нея луксът не е само скъпи имоти. В цял свят хората с финансови възможности се вълнуват от сигурността и от това как да запазят своята неприкосновеност. За да се чувстват по-уединени и да не бъдат безпокоени, те използват интелигентите технологии.

Luxury Protfolio със свои членове в 65 държави

12-13i---Luxury--Portfolio---Diitz---4

Крис Дийтц

Най-голямата платформа за луксозни имоти в света – Luxury Portfolio, избра България, за да представи за първи път в света тазгодишния Global Luxury Report. Крис Дийтц, вицепрезидент „Глобални операции” в Luxury Portfolio, в изказването си подчерта, че фирми от 65 страни, включително и България, са част от мрежата на платформата.

Компанията е снована през 1963 г. в САЩ, като чак през 2012 г. започва да работи и в други страни по света. За 2016 г. имаме 40 хил. клиенти, заявили интерес към имоти, предлагани от нашата мрежа. 52% от тях са сключили договор. Сключили сме сделки в 122 държави, въпреки че реално присъстваме само в 65, отчете още Дийтц.

Той изчисли още, че компаниите в мрежата на Luxury Portfolio, които са 565, са реализирали продажби на стойност 38 млрд. долара. Планираме до края на годината да имаме членове вече в 70 страни.

Добавете коментар