Навигатор Home » Икономика » 20 години след „РодаКар“ и „Литекс Моторс” фалира

20 години след „РодаКар“ и „Литекс Моторс” фалира 

18-Litex

Вторият неуспешен опит за БГ автомобил ще се запомни като „Авантюрата „Баховица“

Eдинственият сериен производител на автомобили в България – „Литекс Моторс”, е подал документи за обявяване в несъстоятелност. Обстоятелствата са вписани в Търговския регистър. В завода си в ловешкото село Баховица компанията сглобяваше по лиценз модели на китайската марка Great Wall и на него възлагаше надеждата да бъде възобновено производството на автомобили в страната.

Засега молбата на „Литекс Моторс” не е задвижена, защото към нея не са били прикрепени финансовите отчети и списъкът на кредиторите. Последният от тях е застрахователната компания „Виена Иншурънс груп”.

Молбата е подадена от миноритарния акционер Илия Терзиев, който държи 38.6% от капитала в „Литекс Моторс” през дружеството „Терексим”. Останалите 61.4% от капитала на „Литекс Моторс” са собственост на „Уотърсий България”, което е дъщерно дружество на офшорката „Уотърсий Лимитид”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Неин краен собственик е Данаил Ганчев – син на Гриша Ганчев.

Пряко в завода, който бе открит преди 5 години, за реклама и за изграждане на дилърска мрежа фирмите на Гриша Ганчев инвестираха около 75 млн. лв. От тях 66 милиона бяха кредити от фалиралата „Корпоративна търговска банка” (КТБ). Ганчев успя да спаси инвестицията си чрез прихващане на задължения в размер на 76 млн. лв. към КТБ. В същото време различни активи на „Литекс Моторс” са били прехвърлени на други дружества. Но липсата на подкрепа от страна на китайския партньор за налагане на марката на европейския пазар и проблемите с издаването на екосертификати доведоха до неуспех на бизнес начинанието. Стратегията на съдружниците бе да наложат марката първо в Източна Европа, а след това през Централна Европа да навлязат и на Запад. Въпреки амбициите за цялото си съществуване „Литекс Моторс“ успя да продаде около 1400 автомобила в Италия, Македония, Сърбия и Румъния. Плановете са били в началото на 2017 г. да се стъпи на полския пазар, в Гърция, Хърватска, Чехия, Словакия, Словения… Надявали са се и на продажби в Северна Африка. Според експерти, освен че марката е неразпознаваема на българския и европейския пазар, автомобилите Great Wall са морално остарели, с висок разход на гориво и отделяни вредни емисии, с ниски показатели за пасивна безопасност.

18---Liteks-koli

Въпреки подкрепата от държавата, автомобилите от Ловеч не успяха да се наложат на българския пазар

Производството на модели на Great Wall в Баховица започна през 2012 г., а през миналата година по план поточната линия трябваше да бъде преустроена за новите модели Haval H2 и Haval H6. Това обаче не се случи. През януари 2016 г. конвейерите окончателно спряха. Тогава се появиха слухове, че това е заради несъответствие на моделите с европейските изисквания за безопасност и опазване на околната среда, но от „Литекс Моторс” категорично ги опровергаха. Според запознати през последната година Гриша Ганчев е водил преговори за продажба на предприятието, но не е успял да договори приемлива цена.

Историята

„Литекс Моторс” беше основана през 2008 г. с цел да произвежда изцяло автомобили по лиценз на компанията Great Wall. Идеята беше китайците да навлязат на европейския пазар от България. Те обаче не дадоха финансово рамо на начинанието, а единствено технологията за производството на колите.

В началото се коментираше, че в с. Баховица ще се сглобяват до 50 000 автомобила годишно. Реално обаче са се произвеждали между 250 и 500 автомобила на година. За периода 2012-2015 г. „Литекс Моторс” е продал около 3500 коли с марката Great Wall, като около една трета от тях са произведени в завода край Ловеч. Това му отрежда 14-а позиция по пазарен дял с около 2% за 2015 г. Според отчетите основни купувачи на тези автомобили са били министерства, общини, ведомства и големи държавни и общински фирми.

Добавете коментар