22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

260 хил. лева струва демонтажът на Паметника на Съветската армия

260 000 лв. струва демонтажът на Паметника на Съветската армия, но сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще се направи обследване колко ще струва и реставрацията. Това коментира областният управител на София Вяра Тодева пред БНТ. Никой не е поел грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

Експертиза е правена през 2019 г., но тогава не са изследвани фигурите. Описани са конкретни ремонтни дейности, за около 90 хил. лв., които обаче не са направени.

В становището пише, че паметникът е опасен, фигурите могат да паднат и трябва да се ограничи достъпът на всякакви вибрационни машини.

Паметникът е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина към който са монтирани тези части, ангажира се областният управител. Елементите ще бъдат съхранявани в музея на социалистическото изкуство или в държавен имот. Фирма ще охранява демонтирания паметник.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ